MÓN
Especials 24/03/2011

Dos tècnics de Fukushima, hospitalitzats per rebre massa radiació

Els treballadors reprenen les tasques per refredar el reactor 3 del complex. Ahir els van evacuar quan va començar a sortir fum negre

Redacció
2 min
Els tècnics, a la sala de control de la central de Fukushima / TEPCO

BarcelonaDos dels tècnics que treballen per refredar els reactors de la central nuclear de Fukushima, al Japó, han estat ingressats a l'hospital per una exposició excessiva a la radiació mentre provaven de fer arribar els cables elèctrics al reactor número 3 del complex. Aviat els traslladaran a un institut especial de radioactivitat a la ciutat de Chiba, a l'est de Tòquio. Els treballadors continuen avui amb les tasques per evitar una catàstrofe nuclear a la central i han pogut tornar al reactor 3, d'on ahir van ser evacuats quan va començar a sortir-ne fum negre.

Aquesta unitat és la més afectada pel terratrèmol de fa gairebé dues setmanes i el tsunami que el va seguir i l'única del complex que fa servir com a combustible una perillosa barreja d'urani i plutoni. Avui, segons la informació de l'empresa propietària, TEPCO, el fum ja no era visible i els treballadors han pogut reprendre els intents per fer arribar corrent elèctric als sistemes de refrigeració del reactor. L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha reconegut que tres dels coneguts com a "herois de Fukushima" estan afectats per la radiació.

Pel que fa a les altres unitats del complex de Fukushima, el corrent elèctric ja s'ha restablert a la sala de control de la número 1. La temperatura en aquest reactor va pujar ahir fins a nivells alts i ara els tècnics volen rebaixar la pressió en l'estructura de protecció, segons ha informat l'Agència de Seguretat Nuclear nipona. El mateix organisme ha explicat també que al reactor 4 les temperatures han tornat a un marge de seguretat. De fet, la televisió nipona NHK ha mostrat imatges a primera hora d'aquest matí de columnes de fum blanc, identificades com a vapor, sortint de quatre reactors de la central, un signe que es considera positiu.



Mentrestant, el nombre de morts pel sisme i el tsunami reconegut per les autoritats nipones continua pujant cada dia. L'últim recompte de la policia comença a fer evident que les víctimes mortals superaran les 10.000 persones un cop puguin reprendre's les tasques de rescat a la zona evacuada al voltant de la central de Fukushima. Fins ara, s'han comptabilitzat 9.700 morts i 16.500 desapareguts. A més, continua havent-hi unes 200.000 persones que no poden tornar a casa i passen els dies en algun dels 2.000 refugis temporals habilitats per les autoritats, espantats per les gairebé 700 rèpliques que han seguit el gran sisme del dia 11. 


No tot, però, són males notícies al país nipó. A poc a poc, els supermercats van aixecant les persianes i els subministraments van arribant a les zones afectades. El transport també es reactiva lentament i avui s'ha reobert el trànsit a la principal autopista que connecta Tòquio amb les àrees més castigades pels desastres. D'altra banda, la radioactivitat de l'aigua a la zona de la capital ha baixat avui fins a nivells segurs per al consum, fins i tot per part dels nadons. Ahir, l'elevada concentració de iode radioactiu desaconsellava que els nens de menys d'un any beguessin aigua de l'aixeta. Les autoritats de la capital nipona ja havien preparat un pla de distribució d'ampolles d'aigua entre les famílies amb fills petits.

stats