POLÍTICA
Especials 14/04/2011

Companys tira pel dret i proclama la República des de l'Ajuntament de Barcelona

Alfons XIII es proposa abdicar aclaparat per la pressió popular després de la victòria republicana. Els resultats de les eleccions municipals són inapel·lables. L'ajuntament d'Eibar ha proclamat la República a les sis del matí

Redacció
3 min

BarcelonaLa República ha triomfat. El líder d'ERC, Lluís Companys, ha entrat a l'Ajuntament de Barcelona sense que ningú no l'hagi aturat i ha accedit al despatx de l'alcalde, que li ha cedit la vara després d'una lleu resistència. Companys ha proclamat la república –a seques– i ha hissat la bandera tricolor. Un dels presents ha avisat Joan Casanovas, dirigent pròxim a Macià, que ha anat corrents a avisar-lo. L’Avi ha decidit anar a la plaça de Sant Jaume. Són moments de gran incertesa.

Des de primera hora, el líder d'Estat Català, Francesc Macià, estava reunit a Barcelona amb alguns adeptes a casa del regidor electe Bertran de Quintana. Lluís Companys era a la redacció de L'Opinió amb els seus homes de confiança. S'han plantejat reunir-se amb persones properes al rei Alfons XIII a Madrid, però Companys ho ha descartat per no perdre temps.

Grups de republicans eufòrics celebren el canvi de règim.

Eibar, el primer

A les sis del matí, els regidors electes d'Eibar, al País Basc, han proclamat la República des de l'ajuntament. És la primera conseqüència de l'aclaparadora victòria republicana a les grans ciutats, en les eleccions municipals d'aquest diumenge. La notícia corre molt ràpid i a moltes poblacions s'està repetint la mateixa escena.

A Madrid, des de primera hora de la matinada, els membres del comitè revolucionari, presidits per Alcalá Zamora, es preparen per ocupar els seus càrrecs en cas que el rei Alfons XIII deixi el poder. Eduardo Ortega y Gasset, designat governador civil de Madrid pel comitè, ha pres possessió del seu càrrec al ministeri de Governació, a la Puerta del Sol.

El comte de Romanones s'ha entrevistat amb el Rei i més tard ha anunciat converses amb els republicans, encapçalats per Alcalá Zamora. Els líders republicans han reclamat la participació de les forces vives del país per assumir el poder en cas que el rei no cedeixi.

Caldrà estar atents a les converses, que tot apunta que s'estan fent a casa el doctor Marañón. Ni l'exèrcit ni la Guàrdia Civil sembla que s'oposen al canvi de règim.

Els resultats de les eleccions municipals

Els esdeveniments s'estan precipitant després dels resultats d'aquest diumenge a les eleccions municipals.

Han guanyat els monàrquics, però la victòria ha estat tan ajustada, i als nuclis urbans és tan clara la diferència a favor dels republicans, que moralment, el rei Alfons XIII no tindrà més remei que abdicar. Des que s'han conegut els resultats de les eleccions de diumenge, a moltes ciutats de l'Estat els partidaris de la república han sortit a celebrar la victòria al carrer. El desenllaç sembla cantat. La pressió popular sembla no tenir fre. El moviment obrer va prenent embranzida i els líders republicans, més forts que mai, semblen controlar la situació.

Després dels incidents dels últims mesos, els partidaris de la república interpreten els resultats com un plebiscit a favor de la seva instauració. Els republicans han triomfat a 41 capitals de província.

A Barcelona, han obtingut quatre vegades més regidors que els monàrquics.

Esquerra Republicana, el més votat

A Catalunya el partit més votat ha estat Esquerra Republicana, un partit constituït fa unes setmanes de la unió de les organitzacions Estat Català de Francesc Macià, el Partit Republicà Català (1917-1931) de Lluís Companys i el grup L'Opinió de Joan Lluhí, a més de diverses associacions comarcals i locals. ERC ha obtingut 3.219 regidors. La Lliga Regionalista és la gran derrotada després d'haver participat en l'últim govern monàrquic de Madrid. El partit de Cambó ha obtingut 1.014 regidors. Els monàrquics es queden amb 219 regidors i el PSOE-Partit Radical, 114 regidors.

Ahir mateix, el president del consell de ministres, Juan Bautista Aznar-Cabañas, va dir als periodistes: "Crisi! Volen vostès més crisi que la d'un país que se'n va a dormir monàrquic i es desperta republicà?"

stats