MÚSICA

Els Catarres i la seva 'choni de Castefa', revelació de l'any

L'èxit a la xarxa del tema 'Jenifer' dóna als Catarres la gira més extensa de l'estiu i els permet enregistrar el primer disc, 'Cançons 2011'

Laura Serra
2 min
La Jenifer d'Els Catarres, trio compost per Jan Riera, Èric Vergés i Roser Cruells, té la Montserrat de rival.

BarcelonaQuan Jordi Pujol va citar la lletra de la Jenifer dels Catarres, en la qual hi ha un noi "més català que les anxoves de l'Escala" que "té somnis eròtics amb Jordi Pujol" i s'enamora d'una "choni de Castefa", els Catarres ja s'havien passat l'estiu de gira fent gairebé un concert cada dia, en sales de festa i festes majors. Al setembre, l'expresident els va pujar de categoria quan va elogiar la seva simpàtica lletra com un exemple d'integració i va fer-los aparèixer fins i tot als mitjans de comunicació que no els havien fet ni cas.

Els Catarres són un altre exemple que les noves tecnologies poden ser un aliat per als grups novells que arrenquen. Sense discogràfica i sense mitjans, el trio fundat el 2010 per Èric Vergés (veu i guitarra), Joan Riera-Prats (bombo i acordió) i Roser Cruells (contrabaix) va autoproduir-se un grapat de temes i els van moure al marge del circuït convencional, regalant-los a la web oficial de la banda i promocionant-se principalment a Twitter, Myspace i Facebook.

Al maig van penjar el senzill videoclip de Jenifer a YouTube i al juny eren notícia a l'ARA per haver aconseguit 130.000 descàrregues. El grup d'Aiguafreda es convertia en la nova revelació del pop-folk a la xarxa. Al juliol ja registraven 400.000 descàrregues i a dia d'avui Jenifer supera el milió de visites (1.300.000!).

Finalment van editar disc, Cançons 2011, que va sortir a la venda l'última setmana de novembre, i malgrat que han seguit penjant les noves cançons al seu web, n'han venut més de 3.500 en un mes: "El disc ja ens el pirategem nosaltres", deien en una entrevista a l'ARA. El seu nou videoclip Tots menys tu arrenca amb 14.000 descàrregues i el 2012 els reserva (de moment i si l'afonia d'Èric Vergés ho permet) 22 concerts.

stats