Mario Draghi, el nou guardià de l'euro

Desconegut fins fa poques setmanes, l'italià s'ha convertit en un dels protagonistes de la crisi de l'euro des que és president del Banc Central Europeu

à.f.m.
1 min
El president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, divendres passat a la cimera.

BarcelonaL'italià Mario Draghi era algú desconegut per al gran públic fins fa quatre dies. Però l'últim dia d'octubre va convertir-se en el nou president del Banc Central Europeu i el seu nom ha començat a protagonitzar titulars. El BCE és un dels actors clau en la crisi de l'euro.

La seva arribada a la presidència del BCE no va ser senzilla. En primer lloc pel seu origen: Alemanya hauria preferit algú que no procedís d'un país mediterrani, però Draghi va esquivar els recels de Merkel mostrant públicament el seu compromís pel control de la inflació (que és el principal mandat del BCE i la gran obsessió d'Alemanya). El segon obstacle era el seu passat com a directiu de Goldman Sachs (Draghi va ser directiu de l'entitat quan aquest banc va ajudar Grècia a mentir sobre els seus comptes públics). En realitat, aquest segon obstacle no va ser tan difícil de superar com el primer.

Des de la seva arribada, Draghi ha sorprès abaixant els tipus d'interès (corregint les pujades fetes a la primavera) i mostrant un perfil potser més comprensiu que el del seu predecessor, Jean-Claude Trichet. En realitat, però, les concessions de Draghi als anomenats països perifèrics són les mateixes concessions que fa Merkel. Draghi se separa poc de la línia que marca la cancellera.

La seva proposta estrella ha estat la d'exigir un pacte fiscal entre tots els països europeus. Si es tanca aquest pacte, ell s'ha mostrat favorable a ajudar els països perifèrics comprant-los deute públic.

La principal missió de Draghi és acabar amb la crisi de l'euro. La història el jutjarà en funció si ho aconsegueix o no.

stats