Rècords meteorològics en un any boig

El 2011 ha estat un any anormal amb la calor que va arribar aviat i que després va fer tard i també amb les pluges de la tardor i el fred de l'hivern

Miquel Bernis
3 min
Algú va aprofitar la pujada del nivell de l'aigua a Girona per treure el caiac // Artur Antúnez

Barcelona @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } No es pot dir que 2011 hagi estat un any gaire normal, la calor va arribar per pimera vegada molt aviat, abans de Sant Jordi, però després tot ha anat tard: l'estiu, les pluges de tardor, i finalment el fred i la neu. Es dóna la circumstància que gairebé cada mes l'històric Observatori Fabra de Barcelona ha anat experimentant rècords o dades dstacables. Repassem algunes de les coses més importants que han passat durant l'any seguint el fil dels rècords de l'estació quasi centenària del Tibidabo.

MARÇ: el més plujós en 100 anys.

Dues situacions de llevant gairebé consecutives deixen registres de pluja molt abundants a gran part del país, a més a més són pluges que durent moltes hores: el dia 12 s'arriben a sumar 19 hores seguides sense parar de ploure.

ABRIL: el més càlid en 100 anys, la mitjana supera 3,5 graus el valor normal.

Una prematura calorada abans de Setmana Santa fa pujar els termòmetres fins als 35 graus a ponent.

JUNY: el tercer més plujós de tota la sèrie del Fabra.

Diverses tongades de tempestes fortes i amb molts llamps i trons generen més d'una nit d'insomni i ensurts. Les pluges es distribueixen de forma molt irregular i les inundacions contrasten amb la sequera a l'Ebre.

JULIOL: el tercer més plujós en 100 anys i el més fresc en 30 anys.

Sens dubte una de les imatges de l'any serà la del ciutadà Artur Antúnez navegant amb caiac per Girona en ple mes de juliol, a l'aeroport de Vilobí d'Onyar hi cauen més de 100 litres en un dia, un rècord de més de 50 anys que dobla l'anterior. Inici de vacances de frustrat, xàfecs, jerseis... i d'entre tots els rècords, un de molt peculiar a l'Estartit: per primer cop un mes de juliol té més estona amb el cel tapat que no amb sol.

AGOST: el segon més sec de tota la sèrie.

Finalment arriba l'estiu i l'agost passa sense cap tongada de xàfecs.

SETEMBRE: el segon més càlid en 100 anys i el quart més sec.

L'estiu s'allarga, i setembre acumula les hores de sol i calor que es van trobar a faltar el juliol. Un dels clàssics mesos de pluja a casa nostra s'acaba quasi sense ruixats. Els pocs que es produeixen al nord però, ocasionen desperfectes a la Garrotxa.

OCTUBRE: rècord de calor en un dia d'octubre, el Fabra arriba al 32,4 graus el dia del Pilar.

L'observatori del Tibidabo trenca fins a 5 vegades el rècord del dia més calorós per un mes d'octubre. El punt àlgid de la calorada arriba el dia del Pilar, a Girona el termòmetre s'enfila fins als 35 graus i s'omplen les platges. Les pluges no arriben fins a finals de mes i fan començar la temporada de bolets amb molt de retard.

NOVEMBRE: el segon amb menys fred, i el tercer amb més pluja.

Quan finalment s'obre l'aixeta les borrasques arriben sense parar durant 20 dies, alguns indrets acumulen en 30 dies la pluja de gairebé tot l'any. Tot i així les temperatures continuen sent molt altes per l'època.

stats