Les caixes desapareixen, visca els bancs

Les caixes representaven el 50% del sistema financer espanyol i català estava dominat per les caixes. La seva transformació en bancs dona més transparència, però deixa sense recursos les obres socials

Ara
2 min
L'entitat que presideix Isidre Fainé des de les torres negres de la Diagonal ha descartat optar a la privatització de la CAM.

BarcelonaEra una mort anunciada, però potser no de forma tan ràpida. Els requeriments de capital cada cop més exigents que han demanat tan des de Madrid com des de Brussel·les han provocat la transformació de les caixes en bancs. També estan en risc d'extinció les obres socials, que depenien totalment dels beneficis de les caixes. Pel que fa a Catalunya La Caixa es va transformar al juliol en CaixaBank, que cotitza a Borsa. La Caixa segueix com a paraigües de CaixaBank, però tot el negoci bancari s'ha concentrat en aquesta darrera entitat, que segueix presidint Isidre Fainé.

De fet, la reestructuració, tal com ha quedat, ha beneficiat gairebé exclusivament a La Caixa (ja havia absorbit Caixa Girona), que ha aconseguit el seu antic objectiu d'aconseguir cotitzar. Fins el juliol, només estava a Borsa (des d'octubre de 2007) Criteria, el holding de participades. La resta de 9 caixes catalanes, que ja s'havien fusionat en Unnim (Caixa Terrassa, Sabadell i Manlleu), Catalunya Caixa (Caixa Catalunya, Tarragona i Manresa) i en les integracions fredes de Bankia (Caixa Laietana) i BMN (Caixa Penedès) han vist com s'acceleraven els seus projectes de reordenació. Els casos més clars són els de Catalunya Caixa i Unnim, que han acabat en mans de l'Estat, perquè el Fons de Reestructuració Ordenada bancària (FROB) ha acabat comprant per un euro el 90% de la primera i la totalitat de la segona. Les obres socials d'ambdues caixes s'han quedat sense les aportacions que tenien.

Ara s'obre un termini incert de col·locació en el mercat de Catalunya Caixa i Unnim, tot i que l'opció més probable és que acabin en l'òrbita d'alguna de les integracions que ja s'han fet. El procés de desaparició del segment de caixes ha estat tan intens que la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) ha passat en mans de Banc Sabadell. Cap altre entitat s'havia presentat a la subhasta de la CAM, que ha passat a mans del banc vallesà també per un euro.

stats