CAS URDANGARIN

El gendre del rei posa la monarquia contra les cordes

Les irregularitats d'Iñaki Urdangarin al capdavant de l'Instituto Nóos fan que s'obri la veda mediàtica amb tot allò relacionat amb la monarquia

Roger Tugas
2 min
L'expresident Jaume Matas, la infanta Cristina i Iñaki Urdangarin en una imatge d'arxiu durant un acte de celebració d'un premi Unesco a l'alfabetització concedit el 2005 a una entitat balear.

BarcelonaUn inesperat lligam entre el cas Palma Arena i el gendre del rei, Iñaki Urdangarin, que va sortir a la llum el novembre ha sacsejat el final d'any de la família reial fins a un punt difícil d'imaginar mesos enrere. L'exjugador d'handbol havia estat president l'Institut Nóos i, des d'aquesta plataforma, s'hauria aprofitat del seu vincle conjugal per aconseguir contractes amb empreses i administracions –especialment els governs balear i valencià– i no hauria pagat els impostos que li pertocarien, un fet que li podria comportar els principals problemes amb la justícia, tot i que a hores d'ara Urdangarin encara no està imputat.

Des de novembre, moltes cadires s'han mogut, i cada informació que es feia pública del cas eixamplava les sospites i implicava més el gendre reial. L'estratègia inicial del silenci va acabar sent infructuosa i Urdangarin va haver de fer un comunicat desvinculant la monarquia dels seus negocis. El rei Joan Carles, però, no en va tenir prou i l'ha apartat dels actes oficials per conducte "poc exemplar".

Sigui com sigui, els privilegis de la monarquia i l'obscuritat dels seus comptes han tornat a sortir a la llum. La premsa estrangera interpreta que s'ha obert la veda mediàtica, i el cas de frau d'un nouvingut a la sang blava ha tornat posat en qüestió la vigència d'una institució per a molts caduca.

stats