SOCIETAT

La immersió lingüística, qüestionada

El TSJC va dictar una interlocutòria que donava dos mesos perquè la Generalitat establís "les mesures necessàries" per incloure el castellà "com a llengua vehicular al sistema educatiu català". Poc després va suspendre l'ultimàtum per un recurs del Govern que encara està pendent

Laura Díaz-roig
1 min
La concentració del 12 de setembre a la Plaça Sant Jaume

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar, a finals de juliol, una interlocutòria en què donava un termini de dos mesos a la conselleria d'Ensenyament per establir "les mesures necessàries" per incloure el castellà "com a llengua vehicular al sistema educatiu català", basant-se en la jurisprudència del Tribunal Constitucional i després que algunes famílies així ho demanessin al Suprem

Aquesta interlocutòria, que va sorprendre les associacions i entitats catalanes relacionades amb l'ensenyament, coincidia amb les sentències del Tribunal Suprem, que en març havia donat la raó a dos famílies catalanes que reclamaven el seu dret a l'escolarització en castellà, representades per Convivència Cívica Catalana (CCC). Aquesta entitat va celebrar la decisió del TSJC i va augurar "la desaparició" de l'actual model d'immersió lingüística.

El Govern va recórrer la decisió del TSJC al·legant que a Catalunya està vigent la Llei d'Educació catalana (LEC) que avala el model lingüístic. Va subratllar que els nivells de coneixement del castellà a Catalunya estan per sobre en relació a altres comunitats autònomes on no hi ha immersió.

p { margin-bottom: 0.21cm; } Milers de persones de tots els àmbits van omplir, el 12 de setembre, les places dels ajuntaments de Catalunya per mostrar el seu rebuig a la decisió del tribunal que, tres dies després, va suspendre l'ultimàtum per fins que resolgui el recurs, una decisió que encara està pendent. En un comunicat, l'alt tribunal va avisar que la decisió de suspendre el termini no es podia interpretar en cap cas "com un indici de la futura resolució al recurs".

Només dues famílies han demanat al TSJC l'execució de la sentència del Tribunal Suprem.

stats