Món

L'accident de Fukushima reobre el debat sobre l'energia nuclear

El Japó va viure l'11 de març una triple catàstrofe: un terratrèmol, seguit d'un tsunami, i l'accident a la central nucelar de Fukushima. Caldran dècades per recuperar la normalitat

Cristina Mas
1 min
Baixen els nivells de radiació a l'entorn de Fukushima / REUTERS

BarcelonaUnes 20.000 persones van perdre la vida en el terratrèmol i el tsunami a la costa est del Japó i les regions afectades necessitaran anys de reconstrucció. A més el Japó ha d'afrontar la crisi de la central nuclear de Fukushima Daiichi, que després de perdre els sistemes de refrigeració va patir diverses explosions i la fusió parcial dels nuclis de tres reactors. A mitjans de desembre el govern va anunciar que havia aconseguit portar els reactors a l'anomenada "parada freda", que permetrà començar els treballs de descontaminació i desmantellament.

Però el camí encara és llarg. Per extreure el combustible dels reactors encara caldran més de deu anys, i la descontaminació és cosa de dècades. Més de 80.000 persones continuen evacuades a tot el país, sense perspectives de poder tornar a casa a curt termini. A més de la neteja física del terreny hi ha una gran incertesa sobre la seguretat alimentària al país.

Tòquio ha d'afrontar alhora la neteja, la reconstrucció, el suport als desplaçats, les proves des salut als més petits (la població més vulnerable a la contaminació nuclear), i el pagament de les indemnitzacions als afectats.

El Japó ha començat a reconnectar la resta de reactors nuclears, la font d'energia en què ha sostingut el seu desenvolupament industrial. També s'està treballant en la recerca d'energies alternatives. L'accident ha reobert el debat sobre la seguretat de l'energia nuclear, que experimentava un auge en els darrers anys com a alternativa al petroli. Arran de Fukushima, algunes potències com Alemanya han ordenat la revisió de totes les seves centrals.

stats