Mèdia 24/12/2012

Els 12 personatges televisius del 2012

L'any ha estat prolífic en fenòmens televisius. Alguns apareixen a la llista per haver rebut el reconeixement de la crítica i del públic. Altres preferirien no sortir-hi, ja que han estat motiu de riota

Àlex Gutiérrez M.
6 min
Alfons Arús presenta 'Aurcitys'

BarcelonaEl 2012 se'n va rebentant tots els rècords de consum televisiu. L'últim, el 18 de novembre, amb 333 minuts davant la pantalla per espectador. A més, les xarxes socials han implementat una altra manera de veure la programació, amb un ull a la petita pantalla i l'altre a l'encara-més-petita pantalla de la tauleta o l''smartphone' per interactuar a les xarxes. El mitjà és poderós a l'hora de generar icones i aquestes han estat algunes de les més prominents de l'any, ordenades alfabèticament.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Alfons Arús

La crítica no sol ser amable amb Alfons Arús, a qui li solen retreure una certa grolleria a l’hora d’entretenir, però enguany s’ha pogut rescabalar d’aquesta guerra en solitari gràcies a dos reconeixements. D’una banda, un premi Ràdio Associació. De l’altra, un Ondas al millor programa televisiu d’una cadena no estatal. El jurat va considerar que mereixia el guardó “per les seves aportacions a l’entreteniment televisiu i per l’èxit sostingut durant 10 anys d’emissions diàries, que converteixen aquest programa en un dels més populars a Catalunya pel seu esclat d’enginy, cordialitat i bon humor”.

Jaume Barberà

Des del programa ‘Singulars’ del 33 ha aconseguit sacsejar l’arena del discurs televisiu, amb les seves entrevistes que fan honor al títol del programa. El punt d’inflexió va ser al maig, quan Jaume Barberà va convidar l’economista Edward Hugh, que va vaticinar la intervenció de Catalunya per part del govern central al novembre. El seu col·lega de professió Xavier Sala-i-Martín el va criticar durament –el va acusar de fer d’astròleg–, però l’intercanvi de missatges va captar l’atenció de molts usuaris de Twitter i va generar una càrrega d’atenció afegida sobre el programa, que va disparar d’aleshores ençà l’audiència. La predicció de Hugh, per cert, s’ha demostrat fallida.

Andreu Buenafuente

El 15 d’abril, Andreu Buenafuente tornava a posar-se l’americana de 'showman' per estrenar un nou programa a Antena 3. Anteriorment, n’havia fet gairebé 1.000 a La Sexta, la cadena que havia ajudat a fundar. Però l’audiència no va respondre i, després de cinc setmanes, es va acordar la suspensió de l’espai. Mesos després, reconeixia que no s’havia trobat sense treballar activament en antena des del 1995. L’any dur a nivell professional, però, l’ha pogut compensar amb una alegria en el terreny personal: el naixement al novembre de la seva primera filla, que l’ha tingut amb l’actriu i còmica Sílvia Abril.

Sara Carbonero

Twitter va ‘fregir’ Sara Carbonero a paròdies pels seus comentaris com a periodista a peu de camp de l’Eurocopa. Els seus equívocs, les anàlisis massa simples i les respostes que demostraven no haver entès el sentit de la pregunta van propulsar el hashtag #graciassara, amb acudits no precisament amables amb la seva intel·ligència. “–Sara, hi ha descompte? –Sí, el 50% al Bershka. –‘Gracias, Sara’”, o “–Sara, en quin estat es troba el camp? – En l’estat de Polònia – ‘Gracias Sara’”.

Alberto Chicote

Aquest cuiner madrileny s’ha fet un lloc en el panorama mediàtic amb el programa ‘Pesadilla en la cocina’, una de les revelacions de la temporada i una injecció d’audiència per a La Sexta. El funcionament del ‘reality’ és senzill: restaurants amb problemes demanen ajuda. Aleshores, ell –i el seu notable mal humor– s’instal·len uns dies a la cuina en qüestió i, 'manu militari', intenta revertir la situació. No sempre ho aconsegueix: dos establiments ja han tancat després que Chicote mostrés les misèries que s’amagaven rere els fogons. Un va intentar, sense èxit, aturar l’emissió del programa i ha demandat la productora. Però Chicote ha tancat la temporada amb ‘shares’ del 15%, molt superiors a la mitjana de la cadena, i ja busca noves ‘víctimes’ per a la segona tanda d’episodis que ha encarregat el canal.

Jair Domínguez

L’escriptor Jair Domínguez va ser entrevistat al programa 'Bestiari il·lustrat', disfressat de justicier de les paraules. En un moment del programa, seguint el rol proposat, disparava contra unes dianes on hi havia dibuixades les cares de Salvador Sostres, el rei Joan Carles, el príncep d’Anglaterra i Fèlix Millet. La situació va passar relativament desapercebuda, però dos dies després, 'El Mundo' posava la imatge de Domínguez amb les pistoles de joguina en portada i acusava TV3 de simular atemptats contra els personatges en qüestió. En un primer moment, va dimitir la directora de l’espai, però el gest no va calmar la pressió mediàtica i, finalment, el programa va ser retirat.

Belén Esteban

Igual que els artistes generen expectativa amb l’estrena d’una obra o l’aparició d’un disc, la ‘princesa del poble’ va aconseguir una bona dosi d’expectació davant l’estrena de la seva nova cara, fruit de l’enèsima operació de cirurgia estètica a la qual es va sotmetre. De la col·laboradora de ‘Sálvame Deluxe’ vam saber també la seva caiguda en la depressió, que va derivar en diverses addiccions i les consegüents rehabilitacions –tres mesos reclosa–, a banda d’una separació sentimental. El seu retorn als platós va ser, com a mínim, anticipat. I l’audiència, un cop més, va respondre.

Jordi Évole

El canvi d’horari propiciat per La Sexta ha afavorit Jordi Évole, que ha vist com el seu ‘Salvados’ pujava notablement d’audiència enguany (fins al punt que fins i tot el segon episodi de la nit, una reposició de les temporades anteriors, acabava enfilat a la llista d’emissions més vistes del dia). Aquest curs ha aconseguit algunes emissions històriques, com l’entrevista a Artur Mas (seguida per 831.000 catalans), el capítol ‘Fraude rico, fraude pobre’ (733.000) o ‘Ciudadano Klínex’ (626.000).

Lluís Llongueras

La temporada passada, va ser Pilar Rahola qui va sorprendre la ‘televidència’ catalana amb la seva declaració a ‘El convidat’ segons la qual ell i el seu company havien trencat tres llits. Aquesta vegada, la proesa sexual del 2012 l’ha revelat el mateix programa, amb diferent convidat. El perruquer Lluís Llongueras explicava sense embuts que calculava haver estat amb “bastants centenars” de dones. Aquest capítol del programa d’entrevistes d’Albert Om va ser vist per 626.000 catalans (i catalanes, unes quantes de les quals, segons mana l’estadística, devien sentir-se al·ludides per aital confessió).

Mariló Montero

La presentadora de ‘La mañana de La 1’, Mariló Montero, va fer alçar les celles de bona part de l’audiència amb el seu comentari sobre la donació d’òrgans: "¿Algú voldria rebre el pulmó, el fetge, el cor d'algú altre que ha matat? ¿Passa alguna cosa per portar dins teu l'òrgan d'algú que ha matat altres persones? No està científicament comprovat, però no se sap si aquesta ànima està trasplantada també en aquest òrgan". Al cap de pocs dies, els responsables de l’espai eliminaven la secció d’opinió on s’havia produït aquesta declaració. Ja setmanes abans, Montero havia firmat una entrevista amb la seva companya Anne Igartiburu estranyament dura. I, el 19 de desembre, coronava l’any amb un impagable “Sóc la que més treballa i la que menys cobra”.

Isabel Pantoja

La relació entre la cantant i Telecinco aquest 2012 donaria per una tv-movie morbosa, de les que el canal gaudeix en programar. A l’estiu del 2011, totes dues parts van signar la pau: Telecinco la fitxava per una quantitat milionària i, a canvi, ella ‘perdonava’ la indemnització que li devia el canal per haver suggerit irregularitats en el procés d’adopció de la seva filla, Chabelita. Però la destral de guerra no va romandre enterrada molt de temps. La Pantoja va deixar-se entrevistar –segons ella, involuntàriament– per Antena 3, la qual cosa trencava a parer de Telecinco el contracte d’exclusivitat. Com a contrapartida, la cadena de Mediaset va programar la minisèrie ‘Mi gitana’, que havia aparcat com a símbol de bona voluntat arran de fitxar la ‘tonadillera’, ja que la producció se centrava justament en els episodis menys amables de la seva biografia. El resultat? La Pantoja ha demandat aquest desembre Telecinco per cinc milions d’euros. I un jutjat de Madrid ha acceptat la querella.

Ana Pastor

El PP ja havia posat en el punt de mira la periodista Ana Pastor el 2011. Però no es va poder cobrar la peça fins a l’agost del 2012, quan les tornes electorals van provocar el desembarcament del nou equip de gestió de TVE. La decisió era polèmica, ja que la seva tasca al capdavant de ‘Los desayunos de TVE’ estava avalada per l’audiència i diversos reconeixements professionals. Després d’un temps de silenci, al setembre va anunciar que fitxava per a la cadena CNN com a presentadora d’entrevistes.

stats