LES REVOLTES AL MÓN
Especials 09/05/2011

L'OTAN va deixar morir de set i de gana 61 immigrants africans que intentaven arribar a Lampedusa

Segons explica el diari britànic 'The Guardian', el vaixell on viatjaven va quedar a la deriva i les unitats militars no van fer res per rescatar-lo tot i conèixer-ne l'existència. L'embarcació accidentada va estar en contacte amb un helicòpter militar i amb un vaixell de guerra

Redacció
2 min
En els últims 4 mesos, uns 30.000 immmigrants han provat d'arribar a Europa pel Mediterrani / EFE

BarcelonaAbandonats a la deriva durant 16 dies, veient morir de set i de gana els companys de travessia i sense rebre cap ajuda externa dels senyors de la guerra que els ignoren i continuen amb les seves operacions mentre la tragèdia es cuina a foc lent. Aquest infern és la situació que han viscut 72 immigrants africans que viatjaven des de Trípoli a l'illa italiana de Lampedusa i a qui l'OTAN no va socórrer quan van quedar a la deriva, tot i estar al corrent de la situació. Els únics nou supervivents del viatge expliquen la seva història aquest dilluns al diari britànic The Guardian.

“Cada matí ens llevàvem i trobàvem més cossos. Els guardàvem durant 24 hores i després els llançàvem per la borda”, explica Abu Kurke, un dels supervivents. “Cap al final, ni ens reconeixíem els uns als altres. Tothom estava, o bé pregant, o bé morint”, recorda Kurke. 61 dels seus companys de viatge van perdre la vida a bord del vaixell que els transportava a Lampedusa. Un altre va morir poc després d'arribar a la costa líbia, on els corrents els van retornar, i un altre va morir a la presó després de passar-hi quatre dies detinguts per les forces de Gaddafi.

El vaixell on viatjaven els immigrants va començar a perdre combustible a poques milles d'arribar a la seva destinació i va avisar els guardacostes italians, que van emetre la corresponent alerta. Un helicòpter militar el va localitzar, va fer arribar aigua embotellada i galetes als passatgers, i va demanar-los que esperessin a ser rescatats. Però els dies van començar a passar i el rescat no arribava. Dies després, el vaixell carregat d'immigrants va ser arrossegat a prop d'una embarcació de guerra de l'OTAN. Dos avions van sobrevolar el vaixell mentre els ocupants mostraven als pilots dos nadons que estaven morint-se de gana. Tampoc hi va haver resposta.

De fet, cap país no ha reconegut que un helicòpter o un vaixell de guerra hagi entrat en contacte amb aquest vaixell accidentat a les aigües del Mediterrani. La legislació marítima internacional obliga tots els vaixells, inclosos els militars, a contestar els SOS dels vaixells a la deriva que tingui a prop i d'oferir tota l'ajuda possible.

stats