Primavera Àrab
Especials 30/01/2012

L'oposició denuncia que l'exèrcit de Baixar al-Assad bombardeja barris de Damasc

Els activistes denuncien que es tracta de l'ofensiva més violenta des de l'inici de la revolta. El règim recupera el control sobre poblacions que s'havien posat del costat de l'oposició

Ara
2 min
Un grup d'opositors amb un cartell que mostra Putin venent armes al règim sirià / REUTERS

BarcelonaL'oposició siriana denuncia que l'exèrcit està bombardejant alguns barris de Damasc que s'havien alçat contra el règim. Segons les informacions que difonen els activistes, l'exèrcit ha recuperat el control d'alguns suburbis de la ciutat que recentment havien pres les forces rebels. Els vídeos penjats per l'oposició a internet mostren una gran mobilització de tropes i el bombardeig de districtes com Saqba i Ghouta, on hi havia hagut importants protestes populars contra la dictadura.

Es tracta dels enfrontaments més greus des de l'inici de la revolta, ara fa onze mesos, uns xocs que van començar diumenge, l'endemà que la Lliga Àrab anunciés la retirada de la seva missió d'observadors en senyal de protesta per l'escalada de violència. La prohibició d'accés a la premsa lliure per part del règim fa impossible una verificació independent de la situació sobre el terreny.

Kamal, un activista de l'Exèrcit Sirià Lliure, ha dit a l'agència Reuters que els rebels han fet "una retirada tàctica", dels barris reconquerits per l'exèrcit. Ha denunciat que els militars estan fent una campanya de detencions "porta per porta". L'ofensiva, en què segons els activistes participen més de dos mil soldats i una cinquantena de tancs, ha arribat fins a 4 kilòmetres del casc urbà de Damasc.

Iniciativa a l'ONU

El secretari general de la Lliga Àrab, Nabil Elaraby, i el primer ministre de Qatar, el xeic Hamad bin Jassim al-Thani, són a Nova York per convèncer els membres del Consell de Seguretat de l'ONU que donin suport a l'últim pla proposat pels països àrabs: que Baixar al-Assad cedeixi el poder a un vicepresident i es formi un govern d'unitat nacional fins a la convocatòria d'eleccions. També participa en les converses Burhan Ghalioun, president del Consell Nacional Sirià, l'organisme que agrupa la majoria de l'oposició a l'exili.

El Consell de Seguretat ha de prendre una decisió dimarts, però Rússia ja ha anunciat que exercirà el dret a veto.

stats