Síria
Especials 07/05/2012

Síria celebra eleccions parlamentàries enmig del vessament de sang

Es tracta dels primers sufragis pluripartidistes des de l'arribada al poder del partit Baas el 1963. L'oposició boicoteja els comicis, que considera fraudulents, i denuncia la contínua repressió del règim

Agències
1 min
Un sirià exerceix el seu dret a votar en les eleccions parlamentaries del seu país / EFE

DamascEls col·legis electorals s'han obert aquest dilluns a Síria per celebrar les eleccions per constituir el nou Parlament, malgrat el boicot de l'oposició i mentre la violència continua al país.

Es tracta dels primers comicis pluripartidistes des de l'arribada al poder del partir Baas, la formació política del president Baixar al-Assad, el 1963. Damasc ha promocionat els sufragis com un exemple de la reforma política després de l'aixecament popular contra el president.

D'altra banda, l'oposició denuncia la falta de credibilitat d'aquests comicis, que se celebren enmig del vessament de sang i la repressió totalitària del règim d'Al-Assad. Els comitès de coordinació local han assegurat que diverses explosions i trets han tingut lloc en diferents províncies durant la jornada.

El Consell Nacional Sirià (CNS), principal òrgan opositor a l'exili, també ha titllat de "farses" les eleccions legislatives, ja que "no representen la voluntat veritable del poble". El dirigent del CNS, Mulhem al-Derubi, ha assegurat que l'oposició no reconeix aquests comicis perquè considera que el procés electoral no està sent "legítim ni lliure". Al-Derubi considera que Baixar al-Assad vol mantenir-se en el poder a través d'"aquest teatre electoral que se celebra sota l'ombra dels tancs". "Al-Assad ja va perdre la seva legitimitat com a president de Síria i ha de renunciar al poder perquè després comenci una vida democràtica veritable a Síria", ha destacat el dirigent.

Per primera vegada, la votació serà supervisada per una comissió electoral independent i, segons l'agència de notícies oficial siriana, Sana, els resultats preliminars es donaran a conèixer immediatament després del recompte, en presència dels candidats o els seus representants.

stats