Revolta contra Damasc
Especials 06/07/2012

Un centenar de països es reuneixen a París per pressionar Baixar al-Assad

El govern francès anuncia més sancions i suport logístic per a l'oposició a l'interior. El Consell de Seguretat ha de debatre el futur de la missió d'observadors

Agències / Ara
2 min
Posen una pulsera de la revolució siriana a Hollande. PATRICK KOVARIK / AFP

ParísRepresentants d'un centenar de països àrabs, europeus i els Estats Units s'han reunit aquest divendres a París per pressionar el règim de Baixar al-Assad, en l'enèsim intent diplomàtic per afavorir un relleu del poder a Síria.

La tercera conferència del grup anomenat Amics del Poble Sirià, inaugurada pel president francès, François Hollande, busca afavorir una transició política que aparti Al-Assad de la presidència però que eviti un enfonsament del règim. Les divisions en el si del Consell de Seguretat de l'ONU, amb Rússia i Xina que fan boicot a aquest fòrum i rebutgen un canvi de govern dificulten una sortida. Tampoc hi ha unitat en les files de l'oposició, dividida en diversos corrents sobre com ha de ser el futur del país i, particularment, el respecte cap a les minories i el pes de la religió dins l'estat. A la reunió també hi participen representants d'organitzacions opositores.

Laurent Fabius, ministre d'Exteriors francès, ha avançat a la premsa local que la trobada podria acordar una ampliació de les sancions econòmiques contra Damasc, així com dotar l'oposició a l'interior de sistemes de comunicació i donar suport a les "xarxes humanitàries" que hi ha a Síria. Mentre la repressió s'intensifica i també la resposta armada de l'oposició, el suport de Moscou a Baixar al-Assad continua bloquejant una sortida.

Observadors de l'ONU

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha de presentar aquest divendres davant el Consell de Seguretat el seu pla per la Minsus, la missió de Nacions Unides a Síria, basada en el desplegament de soldats per supervisar el respecte a un alto el foc que mai s'ha arribat a complir. El 20 de juliol expira el mandat dels 300 efectius de la missió i, segons fonts diplomàtiques, Ki-moon demanarà que es renovi la missió però se'n redueixin els efectius. La Xina i Rússia pressionen pel manteniment de la missió, mentre que França, la Gran Bretanya i els Estats Units dubten que tingui cap eficàcia. La votació està prevista per al 18 de juliol.

stats