CONFLICTE SIRIÀ
Especials 21/06/2012

Un pilot de l'exèrcit sirià deserta i aterra a Jordània

L'acció del soldat preocupa el govern d'Amman, que tem una intervenció militar del règim de Baixar al-Assad. Des de fa mesos Jordània rep milers de refugiats sirians que hi demanen asil polític

Agències
2 min

AmmanUn pilot de la força aèria siriana va volar dimecres amb el seu avió militar cap a Jordània, on va demanar asil polític. És la primera deserció que involucra un avió de l'exèrcit. La transcendència mediàtica d'aquest fet posa Jordània en una posició complicada, ja que ha de tractar el cas sense augmentar les tensions amb Síria, però respectant els drets dels refugiats. Un oficial de l'exèrcit de Jordània ha declarat en condició d'anonimat a Reuters que la situació és “difícil de tractar”. Amman està preocupat per una possible reacció militar de Síria després de mesos de tensions frontereres arran de l'arribada de milers de sirians fugint de la repressió de Baixar al-Assad.

Des de l'inici de les revoltes, el març del 2011, centenars de soldats de l'exèrcit oficial sirià han desertat, però a diferència de Líbia i el Iemen, encara cap persona pròxima al govern s'ha canviat de bàndol. La deserció més destacada al llarg del conflicte va ser la del coronel Riad al-Asaad, que va ajudar a establir l'Exèrcit Lliure Sirià abans de fugir a Turquia.

Les Nacions Unides calculen que unes 10.000 persones han mort a mans de les tropes de Baixar al-Assad en un conflicte que ja porta 15 mesos actiu. El govern sirià afirma que en aquest període uns 2.600 soldats de l'exèrcit regular han mort per culpa del que considera un complot d'estrangers que tenen el suport de terroristes islàmics i l'objectiu de derrocar Baixar al-Assad.

Intervenció estrangera

El sotssecretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Ben Helli, va criticar aquest dimecres la venda d'armes de Rússia al règim d'Al-Assad i va afirmar que calen sancions de l'ONU per forçar tant el president sirià com els rebels a aplicar el pla de pau de Kofi Annan. “Qualsevol ajuda a l'augment de la violència s'ha d'aturar. Quan envies equipaments militars estàs ajudant a matar gent. Això s'ha d'acabar”, va declarar Ben Helli a l'agència Interfax.

Aquest dimarts un vaixell rus que portava helicòpters de guerra i antiaeris a Síria va ser interceptat a Gran Bretanya i retornat a l'origen.

stats