Especials 31/08/2012

Romney, als nord-americans: "Obama va prometre salvar el planeta, la meva promesa és ajudar-vos a vosaltres i a les vostres famílies"

L'exgovernador accepta la candidatura republicana a la Casa Blanca i promet ocupació

Efe
2 min
Romney ha acceptat la nominació a la cursa a la Casa Blanca / REUTERS

TampaL'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney s'ha convertit oficialment en el candidat republicà a la presidència dels Estats Units, i ho ha fet amb la promesa que farà servir tota la seva experiència reeixida en els negocis per crear ocupació, la principal preocupació dels nord-americans.

Els Estats Units necessiten "llocs de treball, un munt de llocs de treball", ha dit Romney en el discurs de clausura de la Convenció Republicana, en la qual ha aconseguit finalment l'objectiu de la nominació a la presidència, que perseguia des de fa anys.

L'exgovernador s'ha convertit avui, a més, en el primer membre de l'Església mormona que esdevé candidat a presidir el país.

El tàndem format per Romney, polític i empresari d'èxit, de 65 anys, i el congressista Paul Ryan, de 42, s'ha presentat davant l'electorat nord-americà com l'idoni per resoldre el problema de l'ocupació.

Romney ha esmentat, encara que no ha desenvolupat, els cinc elements del pla amb el qual pretén crear 12 milions de llocs de treball si guanya les eleccions del 6 de novembre.

Es basarà, ha dit, en la independència energètica dels Estats Units per al 2020, la reforma educativa, la promoció del comerç, la defensa dels petits negocis i el suport a l'empresariat, i ha assegurant "que les seves inversions als EUA no desapareixeran com les de Grècia".

També ha reiterat la promesa de reduir el dèficit i encaminar el país cap a uns comptes equilibrats, objectius que han constituït l'ocupació principal del seu company de candidatura, Paul Ryan, durant la seva etapa com a president del comitè pressupostari de la Cambra de Representants.

"Accepto la seva nominació com a candidat a la presidència dels EUA" amb "humilitat i profundament commogut per la confiança dipositada en mi", ha començat dient Romney enmig d'ovacions i davant milers de delegats que corejaven "USA, USA", en l'últim dia de la Conferència Nacional Republicana.

Romney s'ha referit als Estats Units com una "nació d'immigrants" i ha recordat les arrels mexicanes de la seva família.

Els republicans busquen atreure els descontents amb les dificultats econòmiques i convèncer els indecisos que Obama ha malgastat la seva oportunitat.

"Hauria desitjat que el president Obama hagués tingut èxit, perquè vull que els EUA tinguin èxit, però les seves promeses han donat lloc a decepció i divisió", ha comentat.

Romney ha atacat una i altra vegada Obama i ha arribat a ridiculitzar les seves polítiques: "Obama us va prometre aturar la pujada dels oceans i salvar el planeta. La meva promesa és ajudar-vos a vosaltres i a les vostres famílies".

També va prometre defensar "la santedat de la vida", la institució del matrimoni i la llibertat religiosa.

En l'àrea de la política exterior, Romney ha criticat que Obama hagi "flexibilitzat les sancions contra la Cuba de Castro".

Al llarg del seu discurs ha mirat de compartir amb l'audiència detalls de la seva biografia, en un intent de trencar la imatge de multimilionari aliè a les preocupacions de la gent corrent.

Romney ha reivindicat el seu èxit com a fundador de la consultora Bain Capital i s'ha defensat dels atacs dels demòcrates dient que "els Estats Units celebren l'èxit, no es disculpen per l'èxit".

stats