POLÍTICA
Especials 25/10/2011

Rubalcaba: "Independència? Impossible is nothing"

El candidat del PSOE adverteix que el dret a decidir es pot exercir però sempre dins el marc de la Constitució. Admet, però, que hi ha vies perquè una part de l'Estat es pugui separar. S'oposa a acostar el presos d'ETA abans de les eleccions generals, com reclama l'esquerra abertzale i el PNB

Ara
3 min
Rubalcaba a RAC1

BarcelonaEl candidat del PSOE a les eleccions generals, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha volgut desvincular el dret a decidir del País Basc amb l'impuls del procés de pau arran del comunicat d'ETA i ha deixat clar que tot procés d'autodeterminació s'ha de fer dins el marc de la Constitució espanyola. Rubalcaba també ha rebutjat el concert per a Catalunya.

En declaracions a El món a RAC1, Rubalcaba ha dit que la carta magna estableix unes fórmules pactades, que cal complir. "Hi ha vies perquè una part de l'Estat es pugui separar, però no cal dir que no és fàcil", ha admès. De tota manera, ha dit literalment "Impossible is nothing" (res és impossible) quan se li he preguntat pel dret a decidir del País Basc. "Encara que siguin difícils, n'hi ha, de vies [per assolir la independència], i aquestes vies són "com les meigas; haberlas haylas", ha conclòs.

Segons Rubalcaba, els ciutadans bascos ja van exercir el seu dret a decidir quan es va votar la Constitució i l'Estatut de Gernika, i el pacte fiscal per a Catalunya només s'ha d'abordar quan expiri l'actual –al 2013– i sempre que no es tracti d'una formula de concert com la que tenen el País Basc o Navarra.

Fi d'ETA

Rubalcaba també ha deixat clar que s'oposa a una acostament dels presos d'ETA abans del 20-N, tal com proposa el PNB. L'exministre de l'Interior creu que "no és bo posar la política antiterrorista a la campanya electoral". "No sóc partidari d'introduir canvis dràstics en la política antiterrorista", ha afegit. El que cal, diu, és un debat serè un cop passin els comicis. El candidat del PSOE també s'oposa a avançar les eleccions a Euskadi, una altra de les demandes del PNB.

Rubalcaba ha evitat posicionar-se sobre un suposat alliberament d'Arnaldo Otegi com a conseqüència del comunicat d'ETA anunciant que deixa la lluita armada. Creu que és una decisió judicial i ha recordat que sobre la condemna de l'exíder de Batasuna hi ha un recurs pendent. En tot cas, ho ha desvinculat de les negociacions amb ETA.

Sobre la posició del PP després del comunicat d'ETA, Rubalcaba ha dit que hi ha sectors del PP que porten "relativament malament" l'anunci. L'exministre ha assegurat que el president del PP, Mariano Rajoy, "té un problema" en les seves files perquè de vegades s'ha "animat" determinats dirigents a presentar un discurs dur respecte a la política antiterrorista. Rubalcaba ha afirmat que els partits disposen de "mecanismes perquè les posicions s'unifiquin" i que, en canvi, el PP ha practicat un "joc de moderats, de durs i de tous" en aquesta matèria que ell ha "patit molt" en el Congrés.

No obstant, ha remarcat que no és el moment "de passar comptes", i ha insistit que cal aparcar aquest assumpte fins després del 20-N per no generar una polèmica.

L'exministre de l'Interior ha insistit en la seva tesi que ETA ha deixat les armes "per sempre" i a opinar que la banda terrorista està "feble" fins i tot per pensar en una escissió.

Encara sobre el procés de pau, el líder socialista ha dit que si ha pogut contribuir a la fi d'ETA dóna "per bona" la seva carrera política.

Retallades

En clau econòmica, Rubalcaba ha assegurat que si el PSOE guanya les eleccions generals retallarà menys que el PP, "sense cap mena de dubte", especialment en la defensa dels drets. El candidat socialista ha insistit, a més, que si guanya suprimirà les diputacions provincials.

stats