ANÀLISI DE LA PROFESSIÓ

Robirosa es reivindica com a "xerraire"

Jordi Robirosa aprofita la publicació del seu segon llibre, Basquetmania. 25 anys viatjant amb el bàsquet català i europeu , per reivindicar la professió de periodista esportiu.

àlex Gozalbo
2 min
Jordi Robirosa, a la llibreria Bertrand de Barcelona, on ahir al vespre va presentar el seu llibre amb Josep Maria Farràs, Carme Lluveras i Nacho Solozábal.

Barcelona."Són temps dolents per a la nostra professió. Hi ha gent que es diu periodista i és nefasta". Jordi Robirosa fa més de 25 anys que exerceix de periodista esportiu, una feina que segons explica "es pot fer bé o malament". Ara, sense aixecar la veu i argumentant cada paraula, explica el perquè de la seva preocupació envers una professió que estima com pocs.

El llibre deixa algunes reflexions sobre la professió de periodista esportiu, que Jordi Robirosa considera "desprestigiada": "Hi ha una sèrie de personatges, sobretot a la ràdio, sobretot de nit i sobretot a Madrid, que actuen amb un histrionisme molt exagerat que fan de l'insult una eina normal de la comunicació. Malauradament, molta gent va associar de manera immediata el periodisme esportiu amb aquesta manera de fer, i això ens ha fet molt mal i encara no ho hem pogut superar".

"La deriva de la nostra professió ha agafat camins insospitats -assegura Robirosa-. Algunes cadenes de televisió de tendències ultradretanes han fet de l'insult la seva eina de comunicació fonamental. De l'insult a Catalunya, bàsicament".

"Aquests lamentables personatges -opina Rovirosa- no són periodistes; són, simplement, uns farsants que fan un mal infinit a la nostra meravellosa professió".

Jordi Robirosa té clara la solució: "La clau de tot plegat és la cultura. El que no pot fer un periodista que es dedica a esports és limitar-se a llegir i aprendre exclusivament d'aquest món: és un error enorme". "Viure amb desconeixement de l'entorn és empobrir-se", diu amb la seva lucidesa habitual, aquesta que li fa buscar converses interessants allà on va.

"La deriva de la nostra professió ha agafat camins insospitats", apunta Robirosa. El locutor, que l'any 1986 va fer la seva primera retransmissió a TV3, assegura: "Ser periodista és ser, bàsicament, un xerraire. També és saber escoltar, naturalment, però sobretot has de tenir una enorme capacitat per comunicar-te en l'entorn que sigui". Ell ho ha aconseguit i, com va dir ahir al vespre Josep Maria Farràs, cap d'esports de TV3, Robirosa no ha necessitat el món del futbol per aconseguir notorietat: "Quan tu ets home de bàsquet, ho ets per a tota la vida". No és, de fet, l'única fidelitat del periodista, que també s'ha compromès eternament amb el rigor en la seva feina com a periodista esportiu.

Justícia a un mot

Robirosa s'atreveix a demanar-li a l'Institut d'Estudis Catalans que accepti la paraula apostoflant . De fet, fins i tot suggereix la seva definició a Basquetmania. 25 anys viatjant amb el bàsquet català i europeu , un llibre editat per Columna presentat per Joan Carles Navarro i prologat per Toni Soler.

stats