NIT LITERÀRIA DE REIS

Un premi Pla burgès

Cristian Segura (Barcelona, 1978) va guanyar ahir el premi Josep Pla de narrativa amb la seva primera novel·la, El cau del conill , un retrat irònic i sentimental de l'alta burgesia catalana.

Ignasi Aragay
2 min
Sebastia, Pladevall

BarcelonaEl periodista Cristian Segura, subcap d'Opinió de l'ARA, va debutar ahir en el panorama literari amb premi de solera inclòs, el Josep Pla que concedeix l'editorial Destino i que té molt més ressò i prestigi que dotació econòmica: 6.000 euros. El jurat que l'ha premiat ho ha fet per unanimitat i estava format per Sebastià Alzamora, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Ester Pujol i Àlex Susanna. El seu veredicte ha valorat "el to irònic" a l'hora de retratar la decadència d'un cap de família de la burgesia barcelonina marcada per una societat immersa en forts canvis.

En la seva primera novel·la, escrita a la Xina en un any de catarsi personal i de transició professional, Segura s'ha ficat sense gaire prevencions a esbudellar l'elit econòmica catalana, un món que coneix de prop. Fill de la burgesia, criat al barceloní barri de Sarrià, la novel·la veu d'experiències pròpies, però va més enllà per fer un retrat de classe sense mossegar-se la llengua. "És un patchwork inspirat en molta gent que he conegut i en personatges públics", diu l'autor, que en aquest melodrama hi ha posat "un 80% d'ironia i un 20% de drama".

Polèmica garantida

La novel·la, de format convencional -poc més de 200 pàgines-, té una trama àgil i un fons reflexiu: "Em sembla que serà polèmica perquè retrata, des del present, un món més aviat hermètic que tenim a tocar. Però algú m'ha dit que els que es podrien emprenyar pel llibre no llegeixen en català", ironitza. L'autor, escriptor trilingüe -català, castellà i anglès-, té un llibre-entrevista inèdit dedicat al cantant de la Movida Madrileña Luís Miguélez i està redactant, amb la també periodista Andrea Rodés, un llibre de viatges seguint les passes del caçador Dersú Uzalà, personatge popularitzat gràcies al llibre de l'explorador Vladímir Arseniev i traslladat al cine per Akira Kurosawa: "És fruit d'un viatge al far east rus, en terra de ningú".

Format a la Universitat Ramon Llull en periodisme, actualment cursa a distància la llicenciatura de filosofia a la Universitat de Londres: "Com que sóc una mica d'emboirar-me, la filosofia és el que més m'acosta a la felicitat", explica Segura, que té a la motxilla professional una experiència de dotze anys en mitjans catalans i espanyols, primer a Barcelona, després a Berlín (quatre anys) i a Pequín (quatre anys més). A Pequín també va escriure per a mitjans asiàtics en anglès.

stats