Egipte
Especials 28/05/2012

La segona volta de les presidencials egípcies es disputarà entre El-Mursi i Xafik

La comissió electoral confirma que aniran a la segona volta el candidat dels Germans Musulmans i l'ex primer ministre de Mubàrak. L'organisme ha rebutjat les apel·lacions d'altres candidats per suposades irregularitats

Reuters
2 min
L'ex primer ministre de Mubàrak, Ahmed Xafik –a l'esquerra– i el candidat dels Germans Musulmans, Mohammed el-Mursi. / AMR ABDALLAH DALSH / MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

El CaireLa segona volta de les eleccions presidencials d'Egipte es disputarà entre el candidat dels Germans Musulmans, Mohammed el-Mursi, i l'últim primer ministre de Mubàrak i excomandant de les forces aèries, Ahmed Xafik, segons ha confirmat aquest dilluns el comitè electoral egipci.

El-Mursi ha quedat en primera posició amb un 24,3% dels vots, seguit per Xafik amb un 23,3%. La participació ha estat del 46%.

Una segona volta El-Mursi-Xafik planteja un dilema angoixant per a molts dels 50 milions de votants egipcis, que són igualment cautelosos d'un govern islamista i d'un retorn a un sistema autoritari amb el suport dels militars.

Aproximadament la meitat dels vots de la primera volta van anar a candidats siutats en un terme mig –des de l'esquerrà Hamdin Sabahi, en tercer lloc amb un 20,4%, fins a l'islamista moderat Abdel Moneim Abul Fotuh, amb un 17,2%, i l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amr Mussa, amb un 10,9%.

Rebutjades les denúncies dels perdedors

Tots tres van presentar apel·lacions per suposades irregularitats en la votació. Totes elles ha estat rebutjades pels sis jutges que formen el comitè electoral.

Aquesta disputa afegeix rancúnia a una transició ja desordenada i sovint sanguinària cap a la democràcia, des que els generals es van fer amb el poder després que una revolta popular va forçar Hosni Mubàrak a dimitir, l'11 de febrer del 2011.

"Rebutjo aquests resultats i no els reconec", ha dit Abul Fotuh, ex membre dels Germans Musulmans, al·legant que els vots havien estat comprats i que representants dels candidats havien impedit l'accés als col·legis electorals durant el recompte. "La consciència nacional no permet etiquetar aquestes eleccions com a honestes, ha afegit.

Dels 12 candidats, només Abul Fotuh ha rebutjat, fins ara, el resultat categòricament. "Hi ha interrogants sobre el resultat de les eleccions", ha dit Mussa prèviament en una roda de premsa a part. "Hi ha hagut violacions, però això no ens hauria de fer canviar d'opinió sobre la democràcia i la necessitat d'escollir el nostre president".

stats