Síria
Especials 10/06/2011

L'exèrcit sirià comença l'assalt contra el poble de Jisr al-Shughour

És la represàlia per la mort de 120 policies, que el règim atribueix a l'oposició i aquests, a un motí en la tropa. La mobilització de tropes fa créixer el flux de refugiats cap a Turquia

Agències
2 min
Refugiats al camp instal·lat a Iailadagi, a la frontera entre Turquia i Síria. REUTERS

Beirut (Líban)La televisió estatal siriana ha anunciat aquesta nit l'inici de les "operacions per restablir la seguretat" al poble de Jisr al-Shughour, en represàlia per la mort aquesta setmana de 120 policies i personal de seguretat. Tot i que el règim de Baixar va assegurar que els agents havien mort a mans de l'oposició, testimonis recollits per mitjans independents van apuntar, però, que els morts s'havien produït pels xocs entre agents que volien desertar i els que es mantenien fidels al règim.

La notícia de l'inici de l'assalt i el posicionament de tropes a la zona han fet augmentar el flux de refugiats cap a la frontera turca, a pocs quilòmetres de la ciutat. Les autoritats turques xifren en 2.000 el nombre de refugiats, que han sigut acollits en campaments de Creu Roja.

El règim de Baixar-al Assad, acorralat per una revolta que va començar al mes de març, impedeix l'entrada de periodistes estrangers que puguin comprovar la situació sobre el terreny. Amb tot, no és el primer episodi de desercions significatives entre els soldats. A l'inici de la revolta, a la ciutat de Daraa, al sud, l'extrem oposat del país, l'oposició va denunciar la desaparició d'una brigada sencera que s'hauria negat a reprimir els civils i que va ser "substituïda" per una brigada comandada directament per un germà de Baixar.

Els grups de defensa dels drets humans expliquen que 1.100 persones han sigut assassinades des de l'inici de la revolta. La tensió a Síria ha portat a una nova divisió al si del Consell de Seguretat de l'ONU, on França i la Gran Bretanya han impulsat amb el suport de Portugal una resolució de condemna a la repressió que ha sigut vetada per Rússia i la Xina.

stats