Repressió a Síria
Especials 13/03/2012

El règim sirià barra el pas als refugiats amb mines antipersona col·locades a les fronteres

L'ONG Human Rights Watch denuncia que l'únic objectiu és atacar els civils. Artificiers que han desertat de l'exèrcit treballen per desactivar-les

Ara
1 min
Mina de fabricació russa a la frontera amb Turquia / HUMAN RIGHTS WATCH

BarcelonaSíria està col·locant mines antipersona a les zones frontereres amb el Líban i Turquia, en les rutes que utilitzen els refugiats per fugir de la violència. Ho denuncia un informe de Human Rights Watch (HRW) publicat aquest dimarts. L'organització, amb seu a Nova York, alerta que aquest tipus d'armament és "militarment ineficaç" i que atempta principalment contra civils. L'ONG recorda a més que les mines continuen actives molts anys després de la fi dels conflictes.

HRW assegura que un artificier de l'exèrcit sirià que ha desertat assegura que el seu grup ha desactivat almenys 300 mines de la zona de Hasaniya, en les rutes que els refugiats segueixen per fugir a Turquia. També es fa ressò del cas d'un nen de 15 anys que va perdre una cama quan li va explotar una mina en fugir de Baba Amr, el districte rebel de Homs, cap al Líban. El jove explica que només estava " a 50 o 60 metres de la frontera" quan va trepitjar al mina.

Steve Groose, director de la branca d'armament de HRW diu que l'ús de mines "demostra la manca d'escrúpols" i que "no té cap mena de justificació". No se sap del cert el volum de l'arsenal de mines de què disposa el règim sirià, però sí que al majoria són de fabricació russa, com els models PMN-2 (mina antipersonal) i la TMN-46 (antitanc).

No és una pràctica amagada pel règim: un funcionari del govern va assegurar a l'agència AFP el novembre que "Síria està adoptant totes les mesures per controlar les seves fronteres, inclosa la col·locació de mines".

stats