Especials 26/10/2015

Com es fan els sucs?

L'objectiu que es persegueixi, sigui depuratiu, sigui energètic, sigui protector, marcarà els ingredients que triem

Trinitat Gilbert
2 min
trini

La fórmula base, que descriu la dietista i nutricionista Carla Zaplana, és api, cogombre, fulles verdes (enciam, espinacs, col kale i dent de lleó), fruita (poma, pera, llimona, llima i aranja) i afegits (com ara bròquil, brots, gingebre, pol·len i germinat de blat). Segons el que es busqui, se n’afegiran uns o uns altres.

Si es vol verd, totalment verd: fulles de col kale, col verda o arrissada, espinacs, enciam o bledes. Si es busca hidratació, api, cogombre i fonoll. Si es vol un toc dolç, una o dues fruites d’aquest grup: llimona, aranja, poma o pera. I, com a opcional per a tots, els toppings, que se’n poden triar dos o tres: gingebre, pol·len, germinat de blat o espirulina.

Zaplana argumenta el perquè de la tria d’aquestes fruites; és a dir, la poma, la pera, la llimona, la llima i l’aranja. “Són de baix índex glucèmic i, per tant, no provoquen un pic en sang de sucre ni una forta resposta de la insulina, l’hormona que regula els nivells de sucre en sang”, com podrien causar altres fruites quan es fa un suc. “Cal recordar que, en un suc amb fruites amb alt índex glucèmic, en descartem completament la fibra, i llavors els sucres s’absorbeixen ràpidament”, diu.

A l’hora d’aconseguir el suc, Zaplana recomana les màquines de premsatge en fred, i si no, la batedora, una eina habitual de les cuines però que exigeix fer-ho a poc a poc, amb un o dos ingredients posats de mica en mica amb aigua.

Quant a màquines de cold press juicer (extractor per masticació), el psicoimmunòleg Xevi Verdaguer treu al mercat la Juissen Xevi Verdaguer, desenvolupada per elaborar sucs verds i que presenta la novetat de com s’obtenen els sucs. Per entendre com funciona, per exemple, cal pensar en un molí de pedra que premsa lentament, la qual cosa permet que els nutrients no quedin afectats. En el cas d’aquest nou extractor de sucs, la fabricació lenta del suc -l’extractor funciona a 45 revolucions per minut- permet que a l’hora de beure’l els nutrients siguin assimilats ràpidament per l’organisme. Per adquirir-la, www.saludconxevi.com. El llibre explicatiu només es pot aconseguir amb l’adquisició de l’extractor. A la web també hi haurà explicacions dels beneficis nutritius.

stats