MÓN
Especials 17/03/2011

El tsunami arriba amb debilitat a Taiwan però es manté l'alerta a la resta del Pacífic

Agències
2 min

TòquioEl tsunami que ha provocat el terratrèmol de 8,9 graus que hi ha hagut aquest divendres al matí al Japó ha arribat amb debilitat a Taiwan, amb onades de fins a mig metre al nord-est i a l'est. La població de la zona estava en estat d'alerta i s'havien evacuat diverses embarcacions.

"No ha estat tan fort com s'esperava i les ones no han superat els 50 centímetres", ha dit el director del Servei Meteorològic Central (SMC) de l'illa Kuo Kai-men, en roda de premsa. L'illa estava en alerta i preparada per a onades de mig metre d'alçària.

El terratrèmol ha posat en alerta una vintena de països i centenars d'illes del Pacífic pel risc de tsunamis. Imatges televisives mostren ones de fins a 10 metres que han penetrat en la costa del nord del Japó, emportant-se cases senceres, vehicles i vaixells, un fenomen que es pot reproduir en les properes hores a d'altres punts de l'oceà Pacífic. Per això s'han llançat avisos a països com Indonèsia, Guatemala, El Salvador, Costa Rica o l'estat nord-americà de Hawaii. Segons la televisió nipona NHK, s'han comptabilitzat de moment 23 morts en el pitjor moviment de terra de la història del Japó. El pitjor moviment de terra al Japó en 140 anys ha provocat onades de fins a 10 metres que han assolat les zones costeres del nord del país.

El tsunami podria arribar al llarg de la jornada a diferents punts del Pacífic i per això una vintena de països estan en alerta. Entre els països que han rebut l'alarma hi ha Rússia, Taiwan, les Filipines, Indonèsia, Mèxic, Guatemala, el Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panamà, Hondures, Xile, Equador, Colòmbia o Perú. Austràlia i Nova Zelanda estan fora de perill.

Els sistemes d'alarma han funcionat a temps i s'han practicat les evacuacions pertinents per minimitzar els riscos. Per això es descarten danys similars al gran tsunami del 2004, en què van morir més de 170.000 persones només a Indonèsia.

Està previst que les ones impactin entrada la tarda a Hawaii, on les autoritats ja han ordenat l'evacuació dels residents a la costa fins a zones que estiguin almenys a 15 metres per sobre del nivell del mar.

El perill es concentra, segons la Creu Roja, en les petites illes del Pacífic, que s'enfronten a onades que les poden cobrir completament.

L'Agència Geològica dels Estats Units ha verificat aquest divendres la magnitud de 8,8 graus a 15,1 milles de profunditat i ha localitzat el terratrèmol a l'illa nipona de Honshu, a 81 milles a l'est de Senday.

stats