MÓN
Especials 06/04/2011

Els tècnics de Fukushima segellen l'esquerda que abocava aigua radioactiva al mar

Els enginyers de la central nuclear han fet servir un agent químic conegut com a vidre soluble per aturar la fuita descontrolada d'aigua amb alts nivells de radiació. Encara hi ha abocaments controlats d'aigua menys contaminada per fer espai a la més radioactiva

Agències
1 min
La fuita d'aigua radioactiva es trobava a un dels dipòsits del reactor 2 / Tepco

BarcelonaEls enginyers de la central nuclear nipona de Fukushima han aconseguit aturar la gran fuita radioactiva que des de fa dies contamina l'oceà Pacífic al voltant del complex atòmic. L'abocament de milers de tones d'aigua amb grans nivells de radiació des d'un dels reactors nuclears de la central s'ha pogut interrompre amb l'ajuda d'un agent químic conegut com a vidre soluble, segons ha informat Tepco, la gestora de la central. Tot i això, encara hi ha filtracions d'aigua radioactiva al mar, però es tracta de fuites controlades d'aigua amb baixos nivells de radiació. Aquesta aigua estava emmagatzemada als dipòsits del complex però ara s'han de buidar per deixar lloc a l'aigua encara més contaminada dels reactors més danyats de la central.

L'esquerda a un dels pous del reactor número 2 ha deixat filtrar-se una gran quantitat d'aigua molt contaminada, que se sospita que prové del nucli del reactor, on les barres de combustible van fondre's de manera parcial. Ara, els enginyers han segellat la fissura injectant-hi uns 6.000 litres de silicat de sodi, conegut com a vidre soluble, un agent químic que ha d'aturar la contaminació marítima. A l'entorn de Fukushima, els nivells de iode radioactiu són més de set milions de vegades superiors als permesos per la llei.

Tot i la bona notícia, Tepco reconeix que encara està abocant aigua contaminada al mar. De fet, l'argument dels gestors de la central és que els dipòsits del complex han d'omplir-se amb l'aigua que té un nivell més alt de radiació, i per això s'han de buidar de l'aigua menys radioactiva, que s'aboca a l'oceà.

stats