Especials 27/01/2012

Les tecnologies de la informació i la comunicació arriben a tot arreu

El 75,7% dels habitatges catalans tenen ordinador i el 96% tenen telèfon mòbil. Són dades que posen de manifest el fet que les TIC s'han universalitzat

Daniel Romaní
2 min
Una dona apren informàtica

BarcelonaLa nostra societat és cada cop més digital. Les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació), el que abans anomenàvem noves tecnologies –avui dia ja no són noves–, són presents al dia a dia de pràcticament el 100% dels catalans, no tan sols en l'àmbit laboral, on aquesta afirmació és una evidència en quasi totes les feines, sinó també en l'àmbit personal i social de cadascun de nosaltres, i en la nostra relació amb l'administració.

Actualment, el 75,7% dels habitatges catalans disposen d'ordinador; el 71%, de connexió a internet, i el 96%, de telèfon mòbil. Són percentatges superiors al conjunt de l'estat espanyol, on el 71,5% dels habitatges disposen d'ordinador, i el 63,9%, de connexió a internet.

L'increment d'ús de les tecnologies de la informació i la comunicació s'ha anat produint en totes les franges d'edat, també en els nascuts abans de la dècada del 1960, que són els que s'hi han incorporat més tard i en menor mesura Els que cada cop es familiaritzen més ràpidament amb les TIC són els infants, nadius digitals. Cada cop els nens utilitzen més l'ordinador i internet fora de l'escola. A més, els últims anys ha augmentat molt el percentatge de menors que tenen correu electrònic i que utilitzen serveis de missatgeria i xat com el Messenger o xarxes socials com el Facebook. La majoria de nens i nenes naveguen sols per internet, sense la supervisió de pares, germans o altres adults que els tinguin al seu càrrec. Perquè els infants facin un ús responsable d'internet es recomana instal·lar l'ordinador en una sala comuna de la casa i no al seu dormitori, acompanyar-los quan estiguin connectats a internet i interessar-se per saber què fan, i mantenir una bona comunicació amb ells. Els infants han de comportar-se amb respecte i seny a internet, de la mateixa manera que ho han de fer en altres entorns. Internet no és un altre món, sinó que forma part del món.

Les tecnologies de la informació i la comunicació són un sector estratègic en el desenvolupament econòmic de Catalunya. És ben evident que les empreses del país també les utilitzen a fons. De les empreses catalanes que tenen deu assalariats o més, actualment un 70,4% tenen pàgina web pròpia, un 29,6% compren a través de comerç electrònic i un 13,4% venen per aquest mitjà. I els percentatges van creixent...

stats