LES REVOLTES AL MÓN
Especials 30/08/2011

El govern de transició libi vol desarmar la població i fer tornar la policia al carrer

El pla del govern rebel preveu posar totes les milícies sota el comandament únic del Consell Militar a Trípoli

Agències
2 min

TrípoliEl Consell Nacional de Transició libi ha iniciat un pla per desarmar la població i posar totes les milícies sota el comandament únic del Consell Militar a Trípoli, tal com ha anunciat avui el ministre rebel d'Interior, Ahmad Darrat. El responsable de seguretat també ha anunciat que la Policia ha tornat als carrers de la ciutat per garantir el trànsit i el retorn a la vida quotidiana. El consell també ha obert un operatiu per perseguir els ciutadans lleials al líder libi Muammar al-Gaddafi que poguessin estar encara a la ciutat. 



La massiva presència d'armes al carrer, on gairebé qualsevol libi porta un fusell, ha estat assenyalada pels experts com un dels potencials problemes per a la transició pacífica a Líbia, un cop tot el país estigui en control rebel. Els diversos escamots i milícies han tingut accés gairebé lliure als dipòsits d'armes del règim, i moltes estan en mans de joves i adults gairebé sense experiència. A més, són una potencial eina de coacció en mans de grups que ja han començat a criticar algunes de les decisions de les noves autoritats civils rebels.



El retorn de la policia

Darrat també s'ha felicitat pel retorn de la policia als carrers de la capital, per on ja passegen amb els seus impol·luts vestits blancs. "La crida per al retorn dels agents ha tingut una gran resposta", ha explicat Darrat, que tot i això no s'ha atrevit a precisar el nombre d'agents que han reprès la seva activitat. La presència dels policies ha proporcionat a la ciutat un aire de normalitat davant la fi del mes de dejuni de Ramadà, que acaba aquesta nit. Aquesta percepció s'ha vist reforçada pel fet que nombroses botigues han començat a obrir en diferents punts de Trípoli.

"La ciutat ja és segura i aquests trets que senten de tant en tant són només mostres de celebració", ha explicat Darrat. En aquest esforç, les noves autoritats a Trípoli han col·locat grans cartells a l'antiga plaça Verda, ara plaça dels Màrtirs, i a d'altres punts de la ciutat en què exigeixen als libis que deixin de disparar a l'aire per evitar accidents. Ahir a la nit, una celebració d'aquest tipus a càrrec d'un grup rebel que va irrompre a la plaça va acabar amb dos uniformats ferits de bala.

stats