Especials 15/04/2011

Els treballadors qualificats del futur

Beatriz Arias
2 min
Nous mecànics / Montse Busquets

p { margin-bottom: 0.21cm; } L’Adrià Sánchez té 22 anys i actualment és tècnic de manteniment d’Iberia. Des de fa tres anys treballa al sector aeronàutic. “Estic molt satisfet d’haver escollit un cicle formatiu de grau superior”, explica. “El meu procés d’inserció laboral va ser molt ràpid. Vaig fer pràctiques en una empresa i quan vaig acabar la formació em van contractar”.

El cas de l’Adrià s’assembla força al del Joel Molins, programador informàtic de l’empresa Sigma Gestión Universitaria. “Vaig venir a fer les pràctiques en aquesta empresa sense saber que descobriria una professió”, admet. “Primer vaig aconseguir una beca i acabada l'FP em van contractar directament”. Curiosament, ara el Joel dóna suport a la formació dels nous estudiants d'FP que hi arriben per fer les pràctiques. “Crec que és una experiència molt enriquidora”, diu.

Ocupacions de futur

Les professions de l’Adrià i del Joel s’allunyen molt de la primera imatge que possiblement ens ve al cap quan sentim l’expressió formació professional. No obstant, el 55% dels títols que ofereix actualment la FP estan considerats com d’alt valor afegit i un 24% de la matrícula d'FP es vincula a activitats catalogades com d’alt contingut tecnològic.

L’observació de les necessitats dels sectors econòmics i les ofertes laborals serveixen per planificar les titulacions i adequar-les a la realitat i a les necessitats socials. Un mecànic ara no fa les mateixes tasques que un mecànic d’abans. Els nous reptes dels sectors són els que afronten els nous graduats en FP. En aquest mateix exemple, el desenvolupament d’un motor de baix consum o el manteniment d’un cotxe elèctric són tasques que comencen a tenir demanda i llocs de treball per cobrir.

Segons dades d’importants organismes internacionals com l’OCDE, es preveu que l’any 2020 a Europa el 50% dels llocs de treball requeriran d’una titulació d'FP mentre que a Catalunya actualment la proporció de titulats en FP és de 17% de la població activa. Això demostra clarament que la demanda de graduats en FP és una tendència que es consolida i que el mercat de treball continuarà necessitant tècnics.

Però en quins àmbits? Com es pot endevinar? “L’educació no es pot avançar a les demandes laborals del futur, però sí que es poden retallar distàncies. És per això que és imprescindible vincular el món de l’empresa i l'FP”, explica convençut Ricard Coma, gerent de la Fundació BCN Formació Professional.

Projecte beca-empresa

La Fundació BCN Formació Professional neix d’una aposta ferma per la formació professional i per la transició del món acadèmic al laboral. Un dels objectius principals de la Fundació és contribuir al desenvolupament d’un sistema de formació professional eficaç i eficient per a la ciutat tenint com a referent les empreses de Barcelona i de l’àrea metropolitana –com, per exemple, Seat– i fer d’intermediari entre les empreses i els estudiants.

Una de les iniciatives estrella de la Fundació és el projecte beca-empresa, dissenyat per incrementar la qualitat de les pràctiques a través de l’estada en una empresa que afegeixi valor a l’aprenentatge de competències professionals en un context d’innovació. El projecte beca-empresa és el que va permetre al Joel Molins i a l’Adrià Sánchez ocupar el lloc de treball on desenvolupen les seves trajectòries professionals.

stats