MÓN
Especials 28/03/2011

Les tropes de Gaddafi es repleguen mentre els rebels combaten per Sirte

La contraofensiva contra el règim avança gràcies al suport aeri de la coalició internacional. Els aliats es reuniran demà a Londres per donar una dimensió política a l'operació

Redacció
2 min
Un rebel libi celebra la caiguda de Brega / EFE

BarcelonaLes tropes del coronel Muammar al-Gaddafi es repleguen fins a la ciutat de Naufalia, l'últim bastió de l'exèrcit governamental abans de Trípoli. Mentrestant, a Sirte, la ciutat natal del dictador i un veritable símbol de la lluita que manté el país des de fa prop d'un mes, la situació és confusa. "No sabem què està passant", ha reconegut un milicià. A primera hora del dia, les informacions apuntaven que Sirte hauria passat ja a mans dels rebels, però els combats encara continuen en les rodalies de la ciutat.



Avui columnes de rebels armats amb fusells d'assalt i llançagranades a bord de vehicles tot terreny i camions amb peces d'artilleria i llançacoets han entrat a Sirte. Els informadors desplaçats a la zona també han informat que hi ha bastants ferits per trets de bala que han hagut de ser evacuats del front. Fins avui i des que han posat en marxa la contraofensiva amb el suport aeri de la coalició internacional, els rebels no havien trobat oposició i han recorregut més de 400 quilòmetres resseguint la línia de la costa. Sirte, a uns 470 quilòmetres a l'est de Bengasi, és l'últim obstacle que separa els milicians del seu objectiu final, la capital, Trípoli.

Reunió a Londres

Mentre en sòl libi continuen els combats, els aliats que comanden l'operació internacional mantenen reunions per mirar d'afinar els mecanismes de coordinació. El govern francès ha explicat que demà hi haurà una trobada de ministres d'Exteriors a Londres entre els membres de la coalició que donarà pas a una "direcció política" de les operacions militars. París vol que Nacions Unides sigui el paraigua polític per a la intervenció, mentre que l'OTAN i la UE en serien el “braç secular”, amb el paper de la direcció operativa reservat per a l'Aliança Atlàntica.

 El "repte" de la reunió de Londres és, segons el gabinet diplomàtic francès, "garantir la direcció política de les operacions militars i preparar el futur i la transició, que desitgem que sigui ràpida". A llarg termini, els aliats volen “permetre, quan arribi el moment, que els libis decideixin sobre el seu sistema polític i triïn ells mateixos els seus governants".

stats