REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Especials 06/03/2011

Les tropes de Gaddafi contraataquen les ciutats de l'est de Líbia

El dictador insisteix que al-Qaida està darrera la revolta i apel·la l'ONU a enviar una comissió d'investigació

Acn
2 min
Els partidaris de Gaddafi avancen terreny / AFP

TrípoliLes tropes lleials al president libi, Muammar al-Gaddafi, han contraatacat aquest diumenge diverses ciutats de l'est del país controlades pels rebels. Segons la televisió estatal líbia, el coronel ha recuperat Misrata, Ras Lanuf i Tobruk, però els rebels asseguren que encara mantenen el control d'aquestes tres ciutats. Amb tot, el govern ha anunciat l'abolició d'alguns impostos per celebrar les victòries. A la capital, controlada per Gaddafi, s'han sentit diverses ràfegues d'artilleria pesada, però un portaveu del govern ha assegurat a Reuters que no hi ha combats. El dictador libi manté que la revolució està orquestrada per Al-Qaida i insta l'ONU a enviar una comissió d'investigació a Líbia.

Les versions sobre els combats continuen sent confuses i contradictòries en funció de quina part del conflicte dóna la informació. Les tropes d'al-Gaddafi han llançat una nova ofensiva a l'est, on els rebels s'han fet forts les darreres dues setmanes, però no està clar si encara mantenen el control dels enclavaments estratègics.

La televisió estatal líbia assegura que les tropes governamentals han recuperat aquest diumenge algunes localitats importants com Misrata o Tobruk, així com el disputat centre petrolier de Ras Lanuf. Segons la BBC, en canvi, aquesta última localitat continuaria en mans rebels, que asseguren també que tenen sota control Misrata i Tobruk. A la petita localitat de Bin Jawad, a 50 quilòmetres de Ras Lanuf, els enfrontaments han continuat aquest diumenge.

Abolició d'impostos per celebrar les victòries de l'exèrcit libi

Per commemorar "les victòries de la gran Líbia contra els terroristes", el govern ha abolit els impostos sobre les importacions de matèries primes i sobre el consum i la producció, informa aquest diumenge la televisió estatal.

A Zawiyah, a 50 quilòmetres a l'oest de la capital, Muammar al-Gaddafi ha llançat uina nova ofensiva aquest diumenge, però els rebels, que controlen el centre de la ciutat, han aconseguit repel·lir l'atac, segons han explicat fonts de la insurgència a Reuters.

La mateixa agència de notícies assegura que els rebels han aconseguit avançar cap a Sirte, ciutat natal d'al-Gaddafi i un dels bastions del coronel juntament amb Trípoli.

A la capital s'han sentit aquest diumenge sons de metralladores la passada nit, però les forces governamentals asseguren que tot està sota control. "No hi ha combats, tot és segur, se senten els focs artificials de la celebració", ha explicat Mussa Ibrahi, portaveu del govern, a l'agència Reuters. En les darreres hores, centenars de persones han sortit pels carrers de Trípoli per donar suport al líder libi.

stats