Especials 28/03/2012

Vaga per dignitat o treballar i buscar alternatives: 10 arguments a favor i 10 en contra del 29-M

La comunitat de lectors de l'ARA opina sobre si cal secundar o no la vaga general contra la reforma laboral d'aquest dijous. Recollim una selecció dels arguments més repetits

Ara
5 min
Milers de manifestants contra la reforma laboral pels carrers de Barcelona / JORDI PIZARRO

BarcelonaQuè opina la comunitat de lectors de l'ARA de la vaga general convocada per a aquest 29-M? Recollim 10 arguments a favor i 10 en contra dels molts que ens heu fet arribar. Hi afegim, com a signatura, el 'nick' o nom d'usuari de l'autor del comentari.

10 arguments a favor

1. Faré vaga per responsabilitat i dignitat. Per defensar els drets aconseguits els anys anteriors per altres, i dels quals jo he gaudit. Vull que els meus fills gaudeixin dels mateixos drets que jo tinc ara. No vull que part del meu salari en forma de diners i en forma de drets socials vagi a parar als bancs, o als especuladors que viuen de renda, dels seus diners sense produir res. (jmllull)

2. És evident que la vaga era inevitable (...) El problema és que ha sigut convocada tard i malament, i per part de certes organitzacions desacreditades. Els sindicats majoritaris CCOO i UGT estan cada dia més lluny dels ciutadans (...) Els ciutadans del carrer no tenim més remei que secundar la vaga, perquè estan en joc els nostres drets davant de tot, però crec que a mi i a molts altres no ens agrada la forma en què es convoquen vagues o no per part dels sindicats "oficials". (joansanchis).

3. Cal sortir al carrer per defensar que la sobirania és del poble i no del capital. Que no ha de tenir més poder qui més té i que ja n'estem fartes del control al qual ens sotmeten. (incomformista)

4. No cal ser sindicalista o ni tan sols estar en contra de la totalitat de la reforma laboral; si demà no plantem cara, tindran menys miraments, es veuran més forts i legitimats (...) (vdl)

5. Cal fer la vaga no perquè ho diguin els sindicats majoritaris (...), sinó malgrat els sindicats (...) Tots els ciutadans tenim dret que aquesta situació canviï (...) En definitiva, la veu del poble no només ha de ser escoltada, sinó acatada. (J.Oriol)

6. Jo no faré vaga per donar suport a cap sindicat. La faré a títol individual. Perquè es tracta de decidir si s'està d'acord amb la reforma laboral, amb la política de govern... Però, repeteixo, no facin la lectura que aquest vaguista ha donat suport als sindicats. On s'ha de signar en contra d'aquests sindicats? També firmo! (Quim Serra)

7. (...) Aquesta vaga general no és només contra el govern, sinó contra una patronal que no ha volgut negociar perquè sabia que el govern prendria com a pròpies les seves posicions. Per tant, també és una vaga contra una forma de portar l'empresa (...) És lògic i raonable anar a la vaga, per reclamar que els treballadors també tenim drets. (MarcusWelvy)

8. (...) Trobo una falta de respecte a la societat sencera no anar a la vaga. Fins i tot si no hi estàs d'acord, tens l'obligació moral de fer-la. Si, finalment, aquesta vaga no és efectiva serà per culpa dels que no la facin. La unitat és la darrera arma que tenim els treballadors en cas que fracassin les negociacions (quan hi són, és clar). (GeneralMoragues)

9. S'ha de fer vaga per solidaritat amb els treballadors que la fan, per les generacions futures, perquè la reforma no arregla ni l'economia ni l'atur, perquè hi ha un frau fiscal multimilionari i perquè el 80% d'aquest frau el fan les grans fortunes i les grans empreses, i contra això no han fet cap llei. (mercurial)

10. Faré vaga, no per les retallades, que sincerament crec que no tenim més remei que assumir-les, sinó per una reforma laboral que no és valenta, no soluciona el problema de la dualitat contractual i només erosiona els drets dels treballadors a canvi de res, perquè no servirà per generar més treball. El problema dels empresaris no és acomiadar treballadors, és tirar endavant. També sé que no servirà de res. I espero que no serveixi per a una de les úniques coses bones que té la reforma: la liberalització de la formació continuada, ara a mans de patronal i sindicats. (APN)

10 arguments en contra

1. Retallar drets dels treballadors sempre és dolent, però quina alternativa tenim? Està bé dir que no, però és millor proposar alternatives (...) Preferim tancar els ulls i sortir al carrer a cridar. Ens hem d'implicar en la viabilitat de les empreses, si no ens quedarem sense empreses, sense treballs, i amb menys impostos serem un país més pobre. (rellamp)

2. Si és una protesta contra el govern, per què haig de fotre l'empresa on treballo on no hi tinc cap problema? Que potser és una vaga política? (cosa prohibida per llei) (...) Si tinguéssim la independència, com sabem tots, no caldria fer tantes retallades (...) Així que, atès que la independència milloraria el nostre nivell de vida i la nostra situació econòmica, quan la vaga sigui explícitament per la independència ja en parlarem. (JaumeBadalona)

3. De què servirà una vaga com aquesta, una vaga que el govern espanyol ja s'esperava quan va plantejar la reforma laboral? Aturar-se tothom durant un dia a qui fa por? Jo crec que espanta més a aquells que perdem un jornal (que ja són prou miserables), que no pas als responsables de corregir la reforma laboral (...) Si ens plantegem fer una vaga general que sigui una vaga de veritat, que vagi més enllà de parar un sol dia miserable, i que veritablement amenaci de posar la situació en un atzucac. (CIM)

4. He dubtat molt però finalment he decidit que no faré vaga per diverses raons: perquè estic molt a prop d'autònoms, de gent que ha creat microempreses i que en aquests moments passen realment per una situació molt difícil i no se senten gens emparats pel discurs dels sindicats. Un discurs que parteix d'un model de macroempresa, de gran empresari i de proletari, que no retrata la realitat. Perquè davant de gent que no té feina o gent que cada dia s'ha de reinventar la seva activitat, deixar de treballar ho visc com una frivolitat (...) (m.rossello)

5. (...) Jo treballaré, no vull fer el joc a uns sindicats que, a sobre d'ineptes, són espanyols. PD: És molt més fàcil queixar-se, dir "no a" i "prou de", que formular alternatives. Jo no n'he sentit cap. (Harth Gullen Haikaronau)

6. D'aquesta crisi només en sortirem, si es que en sortim, si som tots una mica solidaris, aquesta vaga l'única cosa que busca és defensar els interessos de la gent que encara té feina. Per mi aquesta vaga és teatre, i si serveix d'alguna cosa és perquè ja estava pactat abans. (davidjunyent)

7. Aquesta vaga ens fa molt mal als treballadors autònoms, que, sovint, no podem exercir el dret de no fer-la, ja que tenim por de rebre agressions. Un dia de vaga no soluciona res i Rajoy ja ha dit que tampoc modificarà les seves polítiques. Els que la convoquen segurament cobraran el mateix a final de mes però hi ha molta gent a qui li treuen una part del sou i tal com estan les coses no crec que sigui el millor moment. (Montse Belda)

8. Considero que la gent ja va decidir quan va votar per majoria el PP. I ara volen fer vaga, i de què servirà? Ja es podia preveure una reforma així si el PP arribava a la Moncloa, no la va fer també el PSOE amb Zapatero? Que la reforma ens perjudica i només beneficia els empresaris és cert, però crec que un dia de sou també perjudica els treballadors i beneficia les empreses (...) (mireiacaramazana)

9. Jo estic a favor de la vaga, del dret a vaga i de lluitar per la justícia social de la classe treballadora i del país... però no en faré, d'una banda perquè sóc autònom i em perjudica més que no pas em beneficia; i per altra banda perquè crec que la vaga té un peu coix, que també em fa enrere: és hispanocèntrica, i a nosaltres com a catalans no ens acaba de defensar en els nostres drets i necessitats, ja que gran part de la crisi que patim és a causa del terrorífic dèficit fiscal que patim i que ens dessagna (...) (iacsol)

10. Doncs jo, a títol personal, no faré vaga i no he obligat ningú a fer-la o no fer-la i, per tant, estic molt orgullosa dels meus actes (...) Aquests sindicats que ara ens criden a fer vaga i que "estan al costat dels treballadors" són els mateixos que no han fet re durant anys per nosaltres, que han callat i han deixat fer. Són els mateixos que no han presentat cap contrareforma laboral per desterrar la del PP (...) Aleshores... qui treu la llibertat a qui? La reforma laboral no és vàlida, ha de canviar. Però no obligant tothom a fer el que els sindicats diguin, com diguin i quan diguin (...) (il_largia)

stats