REPÀS D'ESTIU
Especials 28/08/2012

Els cost en vides humanes de produir un iPad a la Xina

Els treballadors denuncien l'explotació a les empreses que treballen per a Apple

C. Duhigg / D. Barboza
2 min
Els cost en vides humanes de produir un iPad a la Xina

THE NEW YORK TIMESL'explosió va fer tremolar l'edifici un divendres a la nit el maig de l'any passat: una potent deflagració va fondre el sostre de metall com si fos de mantega. Quan els treballadors que eren a la cantina van córrer a veure què havia passat, una columna de fum s'aixecava per sobre de la planta on es polien milers de carcasses d'iPad cada dia, a Txengdu. Dues persones van morir i una desena van quedar ferides.

En l'última dècada, Apple s'ha convertit en una de les companyies més exitoses, riques i potents del món, i en part, gràcies a la deslocalització dels seus processos de producció. Apple i els seus homòlegs d'alta tecnologia −així com desenes d'altres indústries americanes− han seguit un camí d'innovació gairebé sense precedents a la història moderna. Però tot i això, els treballadors que fabriquen iPhones, iPads i altres aparells ho fan sovint en condicions d'explotació, segons expliquen ells mateixos, els seus advocats i els informes publicats per les mateixes companyies.

Els problemes són molt variats i hi ha entorns de treball perniciosos i problemes de seguretat preocupants −sovint, mortals−. Els empleats treballen més hores de les permeses, en alguns casos, set dies a la setmana, i viuen en dormitoris plens de gent. Alguns expliquen que estan drets tantes hores que se'ls inflen les cames i no poden caminar.

Hi ha indicis que les empreses que manufacturen per a Apple han contractat nens per ajudar a fabricar els seus productes, que no tracten adequadament els residus perillosos i que falsifiquen els registres per amagar les pràctiques il·lícites, segons grups de denúncia independents.

Encara més: alguns fabricants que treballen per a Apple no es preocupen gens de la salut laboral dels seus treballadors. Fa dos anys, 137 empleats d'un proveïdor d'Apple a l'est de la Xina van quedar ferits després d'utilitzar un producte químic nociu per netejar les pantalles dels iPhones. L'any passat, dues explosions en només set mesos en factories d'iPads −incloent-hi la de Txengdu− van matar en total quatre persones i en van ferir una vuitantena. Abans de les explosions, Apple havia estat advertida de les penoses condicions de treball a Txengdu per un grup d'activistes.

La versió d'Apple

Però tot i això, els directius d'Apple, els d'ara i els anteriors, afirmen que la companyia ha fet en els últims anys passos decidits per millorar les condicions de fabricació dels seus productes. Apple té un codi de conducta per als proveïdors que detalla les condicions mínimes dels torns, aspectes de seguretat laboral i altres qüestions. La companyia ha llançat una campanya d'auditories, i quan descobreix un abús, segons diu, n'exigeix una correcció immediata.

Però encara hi ha problemes significatius. Més de la meitat dels proveïdors auditats havien violat almenys un aspecte del codi de conducta cada any des del 2007, segons els informes d'Apple, que va declinar respondre directament a cap qüestió relacionada amb aquest article.

"Apple només es preocupa d'incrementar la qualitat del producte reduint-ne el cost de producció", explica Li Mingqi, que fins a l'abril va treballar en la gestió de Foxconn Technology, el proveïdor més important d'Apple. Ell coneix perfectament la factoria de Txengdu, on els treballadors fabriquen el producte estrella: l'iPad. Amb torns durant les 24 hores, 120.000 treballadors fan anar la cadena de muntatge. I als murs de la factoria, un advertiment pintat ben gros: "Esforça't a la feina avui o esforça't per trobar una feina demà".

stats