EUROBÀSQUET
Esports 06/09/2011

Alemanya, França i Sèrbia jutjaran el torneig d'Espanya

àlex Gozalbo
3 min
José Manuel Calderón busca evitar la defensa de Kerem Tunçeri amb una passada acrobàtica.

BarcelonaEl món de l'esport és l'únic accelerant capaç de transformar 24 hores en tota una vida i fer-te passar del blanc al negre en 40 minuts, el temps que dura un partit de bàsquet. La selecció espanyola, que diumenge va protagonitzar els millors 20 minuts dels últims anys, va completar ahir un dels pitjors quarts de la seva història, en què va anotar tan sols dos punts en 10 minuts, i va perdre un partit contra Turquia (57-65) que semblava tenir a la butxaca.

La derrota no roba al combinat que entrena Sergio Scariolo, que ahir va donar descans a Pau Gasol i el seu turmell, l'honorífic títol de campió de grup, però li treu una victòria de cara a una segona fase en què s'acumulen els triomfs de la primera volta.

La selecció espanyola s'haurà de jugar les garrofes amb Alemanya, França i Sèrbia en una segona fase en què els rivals ja no disparen amb bales de fogueig. Els equips que lideren Dirk Nowitzki, Toni Parker i Milos Teodosic han viatjat a Lituània per intentar tornar amb la medalla d'or.

La selecció espanyola tan sols haurà de jugar contra tres dels sis equips del grup, aquells amb els quals no va coincidir a la primera fase. Els quatre primers classificats seran els que accediran als quarts de final i començaran a lluitar, arribat a aquest punt ja de debò, per les medalles.

Dos punts en deu minuts

Un partit es pot guanyar de moltes maneres, des de la defensa o des de l'atac, però com és segur que es perd és anotant dos punts en deu minuts, que és el bagatge que la selecció espanyola va oferir ahir contra Turquia en un últim quart nefast en què tan sols va sumar al marcador una cistella de Felipe Reyes.

D'això se'n va aprofitar el combinat turc, que durant molts minuts va anar per darrere al marcador, però que va saber ser-hi quan calia. Malvivint de l'aportació d'un inspirat Emir Preldzic, que va sumar 11 punts en 150 segons, Turquia va saber mantenir la calma fins al moment de la veritat, als últims quatre minuts.

Va ser aleshores quan la selecció espanyola va passar d'atacar a protegir-se, de buscar la victòria a mirar d'evitar la derrota i així, amb la por instal·lada al cos, no va saber competir en un partit amb moltes més coses en joc de les que semblaven, ja que ara comencen la segona fase amb una victòria menys que el líder del grup.

Ahir, com en un hotel barat, tot va funcionar a estones. Marc Gasol va anotar 9 dels primers 11 punts de la selecció espanyola, però després tan sols en va sumar 2 dels següents 46. El pivot, que estava cridat a assumir el paper protagonista per l'absència del seu germà, no va ser visible en la recta final del partit.

Tampoc va estar a un bon nivell Joan Carles Navarro, que es va quedar sense anotar en la segona meitat i que va acumular una sèrie de tir molt per sota de les seves possibilitats (3/12).

Talent i inconformisme

Aquesta selecció espanyola no sap jugar a mitges. Diumenge es va agafar el compromís com si es tractés d'una final i va esborrar de la pista Lituània. Ahir, en canvi, va especular tractant d'estalviar-se esforços i va acabar fent fallida.

La generació del 80 sobre la qual està construïda aquesta selecció té dues virtuts que la fan especial: el talent i l'inconformisme. Aquesta segona aptitud, la que els va fer guanyar el Mundial júnior del 1999 o l'absolut del 2006, és la que ara necessiten recuperar. Abans que sigui massa tard.

stats