Esports 20/06/2012

Anglaterra guanya i elimina Ucraïna

Jordi Mestre
2 min
Rooney va marcar el gol del triomf dels anglesos.

Itàlia va demostrar fa uns dies que tenir la pilota sense marcar és inútil: els italians no van poder superar Croàcia tot i gaudir de la possessió durant la majoria de minuts. Anglaterra, en canvi, va deixar clara una cosa ben diferent ahir a Donetsk: si renuncies a la pilota pots acabar marcant... i fins i tot guanyar, si ets capaç d'aguantar els embats del rival. I ara anglesos i italians es veuran les cares als quarts de final en un duel carregat d'història però amb tendències oposades: ara Itàlia vol la pilota i Anglaterra, no.

Roy Hodgson ha classificat els seus per als quarts de final gràcies al triomf d'ahir sobre els ucraïnesos. I Anglaterra ho agraeix després d'uns últims mesos plens de problemes i lesions. Contra Ucraïna, els anglesos van oferir un altre tast del seu joc poc ambiciós, mancat d'espectacularitat, fins i tot cínic en ocasions. Els ucraïnesos, en canvi, segueixen el camí de l'altre amfitrió, Polònia, i queden eliminats sense arribar als quarts.

Domini ucraïnès

En la primera meitat, els anglesos es van veure superats en tot moment per una Ucraïna més fluida i més ben plantada. Els ucraïnesos van superar els migcampistes rivals constantment. Només la qualitat individual dels defenses anglesos impedia que encaixessin un gol. Però Ucraïna, amb Xevtxenko a la banqueta per problemes físics, no concretava: superava rivals, arribava a l'àrea, xutava... però o bé Hart treia una gran mà, o bé un peu anglès s'interposava en el camí de la pilota o bé l'esfèrica no feia cas dels desitjos del davanter i fugia lluny, fora dels tres pals. Anglaterra passava angoixa, però el veterà Hodgson, a la banqueta, estava tranquil.

Sorpresa i canvi de rumb

Arribava la mitja part i el resultat no s'havia mogut. Els ucraïnesos s'impacientaven: els anglesos sospiraven alleujats, esperant que el segon temps els dugués més fortuna. I així havia de ser: quan havien passat ben just dos minuts de la segona meitat, Gerrard va recuperar una pilota al pic de l'àrea, va superar el seu marcador amb un canvi de ritme i va centrar amb un xut fort, esperant que un company rematés. No va ser un company, sinó el porter Pyatov qui es va aliar per sorpresa amb Gerrard: en un error colossal, el jugador del Xakhtar va deixar escapar la pilota d'entre les mans i Rooney, que ahir tornava a l'equip després d'estar sancionat, ho va aprofitar per marcar el que seria l'únic gol del matx.

Els ucraïnesos van sortir a l'atac i van estar molt a prop d'eixugar el desavantatge: de fet, Terry va treure de sota els pals una pilota que havia entrat sencera. Les protestes de tota Ucraïna no van servir de res: l'impassible Víktor Kassai, l'àrbitre del partit, es va negar a escoltar-los. Ucraïna va fer mans i mànigues per remuntar: Oleh Blokhin, el seleccionador, fins i tot va fer sortir un tocat Xevtxenko per intentar l'heroica victòria. No hi va haver manera. Anglaterra es va enrocar al voltant de Hart... i va demostrar que tenir o no la pilota és secundari: el que compta és ficar-la dins la xarxa rival.

stats