Esports 21/06/2012

Arriba l'hora de la veritat

Jordi Mestre
3 min
EL RENDIMENT DE CRISTIANO, UNA INCÒGNITA
 Després de dos partits en què va passar desapercebut, Cristiano Ronaldo va tenir una bona  actuació contra Holanda. Aquest vespre tots els ulls estaran pendents de la seva actuació en  el decisiu duel de quarts de final contra la República Txeca.

BARCELONAS'encenen els focus i els jugadors salten al camp enmig de l'eixordadora ovació del públic. Sonen els himnes, els futbolistes desfilen i saluden els contraris amb gest absent. L'àrbitre diposita la pilota al bell mig del cercle central, aixeca el braç i es posa el xiulet a la boca: ha arribat l'hora de la veritat. A l'Estadi Nacional de Varsòvia, la República Txeca i Portugal obren avui la fase d'eliminatòries de l'Eurocopa 2012 amb el primer partit de quarts de final. Qui guanyi s'enfrontarà al vencedor del duel entre Espanya i França; qui perdi haurà de fer les maletes i tornar cap a casa.

Un clàssic modern

Txecoslovàquia, que havia estat una potència futbolística als anys 30 del segle XX, es va escindir en dues nacions l'1 de gener del 1993. Des d'aleshores, la República Txeca, la meitat occidental del país, ha mantingut un alt nivell futbolístic: els txecs no només han participat en totes les Eurocopes, sinó que van assolir un tercer lloc el 2004 i un subcampionat el 1996. Va ser en aquella Eurocopa, la primera que disputaven els txecs com a nació independent, que es va produir el duel que avui es repeteix: Portugal i la República Txeca es van trobar precisament als quarts de final. En aquella ocasió un gol de Karel Poborski va tombar la selecció portuguesa que liderava Luís Figo. Setze anys més tard, l'equip lusità, amb Cristiano Ronaldo al capdavant, intentarà venjar la derrota.

La sorpresa txeca

La República Txeca ha arribat a la fase d'eliminatòries després d'acabar com a sorprenent líder del Grup A. Els txecs, que van començar el seu periple a l'Eurocopa amb una dolorosa derrota davant la selecció de Rússia (4-1), han anat millorant en autoestima al llarg del torneig: a la desfeta inicial hi van sumar dues victòries, contra Grècia (1-2) i contra l'amfitriona Polònia (1-0). Ben poca gent esperava que la República Txeca arribés fins aquí, i menys encara després de la lesió de la gran estrella del combinat, Tomas Rosicky, en el partit contra Grècia. El seleccionador, Michal Bílek, s'aprofitarà del factor sorpresa. L'entrenador txec és conscient que, davant Portugal, el seu equip té molt a guanyar i poc a perdre. Contenir Nani i Cristiano Ronaldo serà la seva gran preocupació: oferir un context favorable als seus jugadors més talentosos i fer que la pilota es perdi lluny de les zones de perill serà prioritari. I si el petit Mozart Rosicky no es recupera per al partit, la República Txeca confiarà en el seu Haydn particular: l'extrem Vaclav Pilar, una de les grans revelacions d'aquesta Eurocopa.

Portugal, potència sense fre

Si els txecs prefereixen un joc pausat, d'acord amb les condicions tècniques dels seus migcampistes, Portugal és una oda al vertigen. L'equip que entrena Paulo Bento va arribar a l'Eurocopa envoltat d'un núvol de dubtes, criticat per una preocupant falta de professionalitat i amb la seva estrella, Cristiano Ronaldo, al bell mig de l'huracà. La derrota (1-0) contra Alemanya al primer partit del Grup B semblava confirmar les pitjors perspectives. Quan, al segon partit, Bendtner certificava la remuntada dels danesos en fer pujar el 2-2 al marcador, molts van pensar que el viatge de Portugal a Polònia i Ucraïna acabaria en tragèdia. El seleccionador, però, no es va rendir, i va fer entrar al camp un suplent habitual, Silvestre Varela. El jugador del Porto va respondre com ningú s'esperava: a escassos tres minuts del final va connectar un gran xut dins l'àrea i va marcar el 2-3 definitiu. Portugal va renéixer. Al tercer partit els lusitans es van trobar davant una Holanda molt fluixa i van arrasar sense pietat. Cristiano Ronaldo, que encara no havia aconseguit marcar en el torneig, ho va fer per partida doble. El vendaval portuguès, mescla de velocitat en l'últim terç i projecció d'uns laterals molt participatius, s'enfronta ara a la parsimònia txeca. Ja no hi ha marge d'error: ha arribat l'hora de la veritat a l'Eurocopa.

stats