Esports 21/01/2015

Un Barça-Atlètic amb noves diferències

Luis Enrique i Simeone preveuen canvis respecte al duel de Lliga en l’anada dels quarts de Copa

i
4 min
Neymar saltant amb Godín per rematar una pilota durant el Barça - Atlètic de Lliga de fa deu dies. El partit ha servit de referència als tècnics per preparar el d’avui a la Copa.

Sant Joan Despí“Segur que hi haurà coses diferents respecte al partit de fa deu dies. L’agafem com a referència, com també els altres duels directes de l’any passat. Crec que l’Atlètic serà fidel a la manera com ha plantejat els partits contra el Barça últimament”, anticipava ahir Luis Enrique davant dels mitjans de comunicació, en la prèvia del partit d’anada dels quarts de final de la Copa del Rei (22 h, Canal+1). Des de Majadahonda, Diego Simeone també s’aturava en el 3-1 de Lliga de fa setmana i mitja al Camp Nou. “Aquell dia Neymar i Messi van jugar més oberts, no s’ajuntaven tant amb Suárez al mig, que és el que havien fet en altres partits. Vam arribar tard en les basculacions a fora i ens va costar. Ho hem treballat per controlar una variant si tornen a jugar igual”.

I aquests són els dilemes que enreden les hores prèvies dels tècnics abans d’afrontar l’important xoc. ¿Es repetiran els patrons? ¿Seran idèntiques les intencions de joc dels dos equips, tenint en compte que serà un partit de 180 minuts? ¿Com es buscarà la sorpresa?

Dos canvis segurs

Les novetats seran Ter Stegen sota els pals i un substitut de Tiago

El que és segur és que hi haurà, com a mínim, un canvi en l’onze de cadascun dels equips: al bàndol blaugrana entrarà sota els pals Marc-André ter Stegen en el lloc de Claudio Bravo, i algú haurà de suplir Tiago Mendes al mig del camp matalasser, per culpa de la lesió que arrossega el portuguès, que el va deixar fora de la convocatòria, de 18 jugadors, en què tampoc hi ha Ansaldi, Cani ni Cristian Rodríguez. Per part del Barça, el tècnic va anunciar que Mathieu, que ahir va fer treball específic al marge del grup, no anirà convocat, mentre que espera que Xavi rebi l’alta mèdica i pugui estar a la seva disposició.

Duel d’intensitats

L’Atlètic fa de l’energia el seu motor i el Barça l’hi vol igualar

Però més enllà dels noms propis, el Barça-Atlètic de Copa tornarà a ser una guerra d’intensitats, l’aspecte que més agrada del seu rival a Luis Enrique. “L’Atlètic és potent en totes les facetes del joc defensiu i també molt poderós en l’aspecte ofensiu. Necessitem la mateixa tensió que l’altre dia, hem de ser molt agressius, molt solidaris. Necessitarem la millor versió per superar l’eliminatòria”, analitzava.

Amb l’actitud de fa dos diumenges al Camp Nou, el Barça va ser capaç d’endur-se el 95% dels duels terrestres amb els matalassers i el 56% dels salts aeris, una xifra destacable contra un equip poderós en la pilota dividida i per dalt com és l’Atlètic. La defensa blaugrana va ser excel·lent, i va minimitzar els errors amb un total de 23 refusos (l’Atlètic va acabar el matx amb només 12 pilotes rebutjades).

I sobre això s’aturava també l’entrenador argentí, que reclamava als seus no sortir amb menys revolucions que el Barça per evitar que la dinàmica de partit se’ls giri en contra des del començament. “Haurem de començar el partit millor, el nostre inici no va ser bo. Hem de portar el partit al nostre terreny. No vam poder jugar amb la intensitat i pressió que tenim habitualment. I davant un rival com el Barça, que ho va fer molt bé en la primera mitja hora, vam tenir complicacions”.

Dades del primer quart

L’inici blaugrana contra l’Atlètic en Lliga va marcar el ritme

En dades, la primera mitja hora dibuixa una superioritat local encara més gran que la que resumeix Simeone. Al primer quart d’hora el Barça va tenir el 74,4% de la possessió, localitzada sobretot als dos terços de camp de l’Atlètic, on es va jugar el 85,2% del temps. Hi ha un parell de parcials fins i tot més contundents. Per exemple, entre els minuts 6 i 10 l’Atlètic només va trepitjar un 1,3% la zona pròxima a Bravo, i entre els minuts 15 i 20, els blaugranes van monopolitzar la pilota el 83,3% del temps, essencialment al mig del camp. Al final del primer temps, el domini blaugrana era claríssim. Al marcador i a les estadístiques. El secret del Barça va ser mantenir el nivell 90 minuts. “Han millorat en la pressió -deia Simeone-, reaccionen molt ràpidament i no et deixen opcions de sortida. És el millor Barça dels últims anys”.

“Com i per on atacar”

Esquivar la pressió i sorprendre a la contra, el pla de Simeone

Ahir el tècnic argentí va donar algunes pistes dels retocs que planteja per millorar el rendiment del duel de Lliga. “La clau serà interpretar bé com i per on hem d’atacar”, avisava. Al Camp Nou el 4-4-2 va ser estèril en transició i l’Atlètic va inquietar només amb tres xuts, quasi sense cap opció de contraatac pel centre. Simeone fins i tot va buscar un ajust abans del descans traient una referència i obrint Griezmann i Arda per trobar alguna recepció més, esquivar la pressió i sortir en carrera. Tampoc va funcionar. Per avui, però, sembla bastant probable el 4-2-3-1 que tenen els matalassers com a alternativa. Que Mandzukic, Griezmann i Raúl García, homes clau en aquest esquema, estiguin apercebuts de sanció per a la tornada complica l’alineació visitant. “L’Atlètic domina molt bé les transicions”, elogiava Luis Enrique, que s’ensuma la variant. En aquest sentit Torres té el Barça a la diana: 8 gols en 11 partits, 5 al Camp Nou. Quasi acabat de fitxar, fa deu dies va jugar 20 minuts, però ara torna havent fet ja dos gols al Madrid.

Arribar a tapar Messi

La posició a la banda dreta de Leo confon la defensa matalassera

El 4-5-1 que plantejarà l’Atlètic en defensa l’hauria d’ajudar, també, a complicar l’atac d’un Barça que va estar sorprenentment còmode al Camp Nou. Els madrilenys no s’esperaven Neymar i Messi tan enganxats a la línia i van patir. Més del 40% del temps es va jugar per la zona de l’argentí, una dada destacada venint de duels anteriors en què Messi quedava engabiat entre matalassers. “Jugar més per fora o més per dins canvia en funció del rival i de com movem la pilota”, deia Luis Enrique. Avui el context tornarà a canviar. El repte del Barça és que no canviï el rendiment.