Esports: Resum de l'any 2010
Esports 31/12/2010

2010: Barça, Mundial, Gasol i Márquez

L'any 2010 s'ha tancat amb una bona collita de títols i reconeixements per a l'esport català, tant en esports col·lectius com en individuals

Albert Solé
9 min
Erika Villaécija i Mireia Belmonte, amb les seves medalles. MARWAN NAAMANI / AFP PHOTO

BarcelonaFUTBOL

1.- BARÇA

Pel que fa a títols, el Barça en guanya “només” dos, a diferència del 2009, en què va batre tots els rècords en sumar els sis títols que va disputar. El títol menor va ser la Supercopa d'Espanya sobre el Sevilla al mes d'agost, però la Lliga va tenir el mèrit d'aconseguir-la sumant 99 punts, tot un rècord propiciat perquè el Reial Madrid li va mantenir el pols als blaugranes fins a l'última jornada, tot i que els duels directes sempre van caure del costat culer. I pel que fa a la primera part de la temporada 2010-11, el Barça ha acabat l'any líder després de destrossar el Reial Madrid amb un 5-0 que passarà a la història blaugrana, pel resultat i pel nivell de joc exhibit. En un segon terme, tot i que per al futbol base és molt important, el 2010 ha sigut l'any del retorn del Barça B a Segona A després d'onze anys entre Segona B i Tercera.

Institucionalment, el 2010 per al Barça ha sigut l'any de la fi del laportisme i l'inici del rosellisme. Joan Laporta va acabar el seu mandat i ha entrat en política –ha creat un partit polític del no-res i ha aconseguit quatre escons al Parlament de Catalunya– amb un balanç esportiu de set anys increïbles, difícilment igualables. Però econòmicament el Barça no està al mateix nivell que ho està esportivament, almenys això és el que va denunciar Sandro Rosell durant la campanya electoral, i ho va seguir posant en evidència un cop va accedir a la presidència. De fet, durant l'assemblea del mes d'octubre, els socis compromissaris, per un estret marge de vots, van decidir denunciar la junta anterior per una mala gestió econòmica, i li han interposat una acció de responsabilitat.

2.- ESPANYOL

El final del 2009 va ser molt dur per a l'Espanyol, ja que va haver d'encaixar el fort cop que va suposar la mort del seu capità de 26 anys, Dani Jarque, el mes d'agost. El 2010 es pot considerar un any de transició per als blanc-i-blaus, ja que van començar l'any mirant d'evitar el descens i girant full al mal tràngol de la mort de Jarque, i l'han acabat de manera espectacular, tancant l'any en places europees i amb uns números envejables, malgrat l'1-5 que els va endossar el Barça el 18 de desembre.

El 2010, però, serà per sempre l'any de l'adéu d'un mite de l'Espanyol, el seu gran capità i referent, Raúl Tamudo, que va haver de deixar l'entitat enemistat amb el president, Daniel Sánchez Llibre, i l'entrenador, Mauricio Pochettino. Una sortida impròpia per una persona que passarà als llibres de l'història del club periquito, però envoltada de massa punts foscos que no s'han explicat i que només sortiran a la llum amb els pas dels anys.

3.- MUNDIAL

El 2010 ha sigut any de Mundial de futbol, tot un esdeveniment amb el qual el món sencer s'atura. Per primer cop es va celebrar en un país africà, i malgrat algun problema, Sud-àfrica va superar l'esdeveniment amb nota. La victòria va ser per a la selecció espanyola, per primer cop en la seva història, encara que ja arribava a la cita com una de les clares favorites després d'haver guanyat l'Eurocopa de 2008 a Viena. El bloc de jugadors que es va endur Vicente del Bosque a Sud-àfrica era el del Barça (7 blaugranes més Villa, acabat de fitxar), i amb una estil de joc idèntic al del Barça, amb Xavi, Iniesta i Busquets de líders al mig del camp, Espanya va fer bons els pronòstics en derrotar Holanda en la final, amb el gol d'Iniesta en la pròrroga.

4.- INTER DE MILÀ

Si l'any 2009 va ser l'any del triplet i els sis títols del Barça, el 2010 va l'any de l'Inter de Milà de José Mourinho, Samuel Eto'o i Wesley Sneijder. Els italians van guanyar la Lliga, la Copa i la Lliga de Campions (després d'eliminar al Barça en les semifinals, i vèncer al Bayern de Munic al Santiago Bernabéu), i van agafar el relleu del Barça. També van guanyar el Mundial de clubs al desembre, i la Supercopa d'Itàlia a l'agost (3-1 a la Roma), però en la Supercopa d'Europa es van veure superats per l'Atlètic de Madrid i no van poder igualar els sis títols dels homes de Guardiola.

BÀSQUET

1.- REGAL BARÇA

El 2010 serà recordat com el de la segona Eurolliga del Barça (la primera és del 2003), i per haver-la aconseguit en un escenari maleït per la secció blaugrana, París, on l'equip n'havia perdut ja unes quantes. La final va ser més plàcida del que acostuma a ser una final, 86-68 sobre l'Olimpiakòs, però tenint en compte el nivell de joc ofert en els mesos anteriors, a ningú li va estranyar aquesta victòria plàcida.

Amb la Copa del rei i l'Eurolliga al sarró, només quedava guanyar la Lliga ACB per aconseguir el triplet del bàsquet, un any després que el del futbol, però tot i arribar a la final amb una superioritat insultant, el Caja Laboral de Dusko Ivanovic va sorprendre els de Xavi Pascual, potser massa confiats, i els va pispar la Lliga amb 3-0 rotund i sense excuses.

2.- DKV JOVENTUT I ASSIGNIA MANRESA

Les penúries econòmiques han marcat l'any dels altres dos equips catalans de l'ACB. El DKV Joventut ha tancat l'any en mans d'uns administradors judicials per culpa del concurs de creditors al qual s'han acollit pel gran deute que arrosseguen. I l'Assignia Manresa, que va estar a punt d'haver de renunciar a la màxima categoria pels diners, va poder salvar-se gràcies al fet que va trobar un patrocinador que els ha assegurat la viabilitat econòmica mínima durant tres temporades: Assignia, un grup internacional dedicat a les infraestructures, els serveis i les energies renovables.

Esportivament, el gran èxit del Manresa va ser mantenir-se un any més a l'elit, però en el DKV els mals resultats esportius van passar factura. Per començar, les derrotes van provocar la destitució de Sito Alonso, el substitut d'Aito García Reneses, i va arribar un tècnic de prestigi com Pepu Hernández. Un altre moment important a Badalona de l'any 2010 va ser el retorn al Palau Olímpic per primer cop de Ricky Rubio, que va ser rebut amb molta hostilitat després del seu fitxatge pel Barça l'estiu de 2009.

3.- PAU GASOL

El segon anell de la NBA del pivot de Sant Boi de Llobregat amb del Lakers de Los Angeles, que el corona, si no ho era ja, com el millor jugador de bàsquet català de la història, i un dels millors jugadors europeus de la lliga americana. Pau Gasol va ser un dels jugadors més destacats del setè partit i decisiu de la final dels play-off contra els Celtics de Boston. Gasol va anotar 19 punts i va agafar 18 rebots en el partit que donava el segon anell als californians, 83-79.

MOTOR

1.- MOTOS

En la categoria reina del mundial de motos, Moto GP, Dani Pedrosa no va poder evitar la victòria del mallorquí Jorge Lorenzo, molt superior i segur durant tota la temporada, encara que es va veure afavorit per les lesions de Valentino Rossi i el del Castellar del Vallès.

En Moto2, el manresà Toni Elias no va tenir rival. Després d'un any competint amb els millors a Moto GP, Elias no va tenir problemes per fer un pas enrere i baixar de categoria per poder guanyar-se la confiança dels patrocinadors un altre cop. La seva victòria a Moto2 va ser incontestable. El 2011 tornarà a competir amb els millors.

I en la cilindrada més petita, 125 cc, Marc Márquez es va convertir en el pilot català de motos més jove en guanyar un títol (17 anys), superant Dani Pedrosa (18). Márquez, a més, va tenir el mèrit d'aconseguir la victòria en l'última prova del mundial, i després d'un frec a frec amb el també català Pol Espargaró i el valencià Nico Terol. La victòria èpica de Márquez en el Gran Premi de Portugal, en què va caure, va tornar a la cursa des de l'última plaça, i va acabar guanyat la cursa, passarà a la història del motociclisme català.

2.- FÒRMULA 1

Pel que fa a la prova reina de l'automobilisme, la Fòrmula 1, el nom de l'any va ser el de Sebastian Vettel. El jove alemany es va proclamar campió del 2010 imposant-se a Fernando Alonso i al seu company de Red Bull Mark Webber. Es va convertir en el pilot més jove en guanyar un títol mundial, i això que no va ser líder de la classificació en cap moment de l'any, tot i que sempre va estar entre els millors. En l'última cursa, tot i no sortir com a favorit, es va saber imposar a Alonso i Webber.

NATACIÓ

L'any 2010 no ha pogut acabar de millor manera per a la natació catalana. En el Mundial de Piscina Curta de Dubai del desembre, tres nadadors catalans es van penjar una medalla, però la reina de la competició va ser sens dubte la badalonina del CN Sabadell Mireia Belmonte. Amb 20 anys es va penjar tres ors (200 papallona, 400 i 200 estils) i una plata (800 lliures). Per la seva banda, Aschwin Wildeboer, del CN Sabadell, també, va aconseguir dues medalles, la plata als 50 esquena, i el bronze als 100 esquena. I finalment Erika Villaécija també va aconseguir una medalla d'or (800 lliures).

TENNIS

1.-RAFA NADAL

El 2010 ha tornat a ser l'any de Rafa Nadal. El tennista mallorquí va començar l'any perdent la final de l'Open d'Austràlia davant el seu amic/enemic Roger Federer, i una lesió el va acabar relegant al quart lloc del rànquing de l'ATP. Però la seva força de voluntat és immensa, i ha acabat l'any un altre cop situat en el número 1 del món, amb distància respecte el segon, i havent sumat els altres tres Grand Slams de l'any: Roland Garros, Wimbledon i l'Open dels Estats Units. Amb el títol de París va recuperar el número 1 mundial, i amb el títol a Nova York va entrar en el selecte grup de tennistes que poden presumir d'haver guanyat almenys un cop els quatre grans. L'any, però, el va tancar perdent un altre cop l'únic títol que li falta, la copa Masters, en caure derrotat a la final un altre cop per Federer. Un any cap i cua per a Nadal.

2.- ALBERT MONTAÑÉS

El millor tennista català ha sigut Albert Montañés. El rapitenc ha tancat l'any 25è del rànquing ATP (a l'agost va tocar el seu sostre amb el 22è lloc) gràcies a les seves victòries a Stuttgart i Estoril.

CICLISME

1.-JOAQUIM RODRÍGUEZ, “PURITO”

El ciclisme català ja pot presumir de tenir un número 1 del món en ciclisme. El ciclista de Parets del Vallès Joaquim Rodríguez, conegut en el pilot com a “Purito”, ha acabat l'any 2010 com el número del rànquing UCI, una classificació que premia més la regularitat durant l'any, que no pas les grans victòries en les grans proves. El Purito va guanyar la Volta a Catalunya, i a més va quedar 8è en el Tour de França, del qual va guanyar una etapa i va quedar segon en la pujada al Turmalet. I a la Vuelta a Espanya, tot i ser líder durant unes quantes etapes, l'última contrarellotge, en la qual no és especialista, el va acabar relegant a la quarta plaça final. Aquests bons resultats, més alguns altres en proves menors, han permès al ciclista català acabar l'any com el millor.

2.- ALBERTO CONTADOR

Tot i el número 1 de Joaquim Rodríguez, el món del ciclisme sap que el millor ciclista del moment és el madrileny Alberto Contador. Aquest juliol va guanyar el seu tercer Tour de França amb una gran superioritat, però una acusació de dopatge per clembuterol ha embrutat el seu palmarès. Contador insisteix que és innocent, i que l'ínfima presència de clembuterol a la seva sang va ser per culpa d'un bistec de vedella que es va menjar durant la prova. El cas encara no s'ha resolt, i com més temps passa, més dubtes hi ha en la seva innocència.

HOQUEI SOBRE PATINS

Els equips catalans, com és habitual, han copat els grans títols de l'any. El Reus Deportiu es va convertir en el primer club del món en aconseguir tots els títols possibles, en guanyar la Copa Intercontinental. El Barça va guanyar l'OK Lliga i l'Eurolliga, però el seu inici de temporada 10-11 ha sigut pèssim. I el Vic, la tercera força de l'hoquei català, es va endur la Copa del Rei i la Supercopa d'Espanya, amb un 0-4 al Palau Blaugrana històric per als vigatans.

ALTRES ESPORTS

L'any 2010 també ha sigut l'any de la retirada d'un mite de l'handbol català com David Barrufet, després de més de 20 anys defensant la porteria del Barça i tenir un palmarès envejable.

Destaca la mort de Juan Antonio Samaranch, l'home que va presidir durant dues dècades el Comitè Olímpic Internacional i va dur els Jocs Olímpics a Barcelona el 1992. La seva figura, però, sempre va ser molt discutida pel seu passat franquista, i amb la seva mort van posar-se en evidència les llums i ombres de la seva biografia.

I l'any ha acabat amb una cas judicial obert que ha esquitxat de ple l'atletisme espanyol, i potser també el català. La Guàrdia Civil va destapar l'operació Galgo, que investiga la presumpta xarxa de tràfic de substàncies dopants per part d'un grup de persones vinculades a l'atletisme, entre les quals destacava el nom de la campiona del món Marta Domínguez. En les últimes declaracions dels imputats també van aparèixer els noms de Reyes Estévez i Miquel Quesada. El 2011 seguirà la investigació.

stats