BARÇA
Esports 11/10/2017

Els salaris del Barça es disparen

A Neymar se li deuen 44 milions, pendents del litigi obert, mentre que la resta aniran sobretot a Messi

Albert Llimós
4 min
Leo Messi i Luis Suárez abans del partit de la Lliga de Campions contra la Juve.

BarcelonaEl Barça creix. Creix molt. Aquesta pròxima temporada espera arribar als 897 milions d’ingressos. Però aquest creixement va lligat a uns salaris que s’han disparat a causa de les renovacions de Ter Stegen, Luis Suárez i, sobretot, Leo Messi, per la recent d’Andrés Iniesta i per les previstes de Sergi Roberto i Gerard Piqué. Els sous augmenten de 365 a 479 milions, un 31%, i situen la massa salarial respecte als ingressos ordinaris en un 84%.

I aquí, en aquesta partida, no s’inclouen les primes de renovacions que es paguen a alguns futbolistes. Segons ha pogut saber l’ARA, el club preveu 150 milions en primes de renovació i de fidelització per als pròxims anys: 50 a curt termini, és a dir, per a aquest curs 2017-18 (44 són per a Neymar, pendents de com acaba el litigi amb el brasiler) i 100 més que s’esglaonaran en els pròxims quatre anys. Al club asseguren que aquests diners són per a més d’un futbolista, però la major part de la quantitat anirà a Leo Messi, que a banda d’una millora substancial del salari (partia de 39,4 milions fixos de l’últim curs) percebrà una xifra de prima de renovació rècord.

L’impacte real de Neymar

Sense la figura de Messi no s’entendria l’evolució de les finances del Barça, tant en el capítol d’ingressos com en el de despeses, però tampoc sense Neymar. L’impacte de la seva venda sobre els resultats econòmics del Barça és molt gran, tot i que menys dels 222 milions que tenia de clàusula. El traspàs del jugador brasiler al PSG suposa 144 milions nets per a l’entitat blaugrana, perquè el club que presideix Josep Maria Bartomeu ha hagut de fer-ne provisió de 44, la prima que se li havia de pagar i el Barça va decidir no executar quan el futbolista va marxar al PSG. A més, als despatxos del Camp Nou li reclamen també una part dels 22 milions que es van abonar al brasiler l’estiu anterior, el 2016. En total, per tant, Neymar va pactar més de 60 milions de primes.

L’ingrés extraordinari pel traspàs de Neymar ha fet que el Barça presenti un pressupost rècord de 897 milions. Això sí, derivat d’una situació atípica per la venda del brasiler. Al club estan convençuts que poden compensar aquests diners de cara a la pròxima temporada amb una millora dels ingressos ordinaris. De fet, és una obligació per poder assegurar la viabilitat de l’entitat: el creixement exponencial de la massa salarial fa imprescindible obtenir nous recursos. Així doncs, de cara a l’any que ve els blaugranes preveuen tenir tancat un nou contracte per la samarreta d’entrenament i un nou acord amb una aerolínia, després que Qatar Airways deixés una vacant. A més, el Barça, d’acord amb el nou contracte amb Nike, preveu encarregar-se de la gestió de les botigues de la marca nord-americana, cosa que implicaria uns 60 milions més d’ingressos per curs i un benefici d’uns 6 milions. Ara mateix el Barça obté uns 24 milions nets en aquest concepte, i amb el nou contracte els ingressos creixeran fins als 60 milions i els beneficis -esperen- fins als 30. D’altra banda, una altra font d’ingressos serà el nou repartiment econòmic de la UEFA, que, segons càlculs del club, suposarà uns 10 o 15 milions addicionals.

Al Barça són conscients que han de fer un salt endavant molt gran, gairebé incrementant els ingressos ordinaris en 140 milions en només un any. Per això el club té previst fer créixer el personal, sumant 39 treballadors més durant aquest curs (ja hi ha 500 empleats, esportistes al marge) per millorar l’engranatge i els resultats ordinaris. El repte és majúscul perquè durant l’últim exercici van créixer un 4% els ingressos, mentre que les despeses van pujar un 7%. La gran explicació de l’augment d’aquesta partida és salarial, però també per les comissions que s’han pagat a la gent que ha aportat nous acords comercials, per l’esforç informàtic per respondre als atacs cada cop més habituals de hackers i a l’increment en seguretat després dels atacs terroristes a París.

Comença l’Espai Barça

El repte per a la temporada 2018-19 és molt gran, també perquè les despeses per a l’Espai Barça ja no són residuals. Aquesta temporada el club preveu gastar 55 milions en el projecte del nou estadi, on es començarien les feines preliminars de construcció l’estiu vinent, i ja el 2019 s’atacaria la construcció de les primeres graderies de la que serà la nova casa del barcelonisme. Als despatxos del Camp Nou estan treballant per trobar un patrocinador que doni nom al nou estadi, el que es coneix com a naming rights, i durant el primer semestre del 2018 es preveu fer una assemblea extraordinària per donar a conèixer una marca que es lligaria a l’Espai Barça durant 25 o 30 anys, i que podria reportar més de 250 milions. Aquesta marca comercial podria començar a donar nom al nou estadi abans que es construeixi el nou Camp Nou. Hi ha empreses que prefereixen esperar-se a l’estrena i unes altres estan disposades a anticipar-s’hi per conviure amb l’era Messi.

El deute

Les fortes inversions d’aquests últims mesos faran que el deute pugi dels 247 milions a més de 300, tot i que el club va explicar que a partir d’ara es regirà per la manera de comptabilitzar-ho de la Lliga i la UEFA. Segons aquest procediment, el Barça ara té 8 milions positius, malgrat que enguany el deute creixerà fins als 54 milions, aproximadament. Això sí, la junta de Bartomeu manté que encara està vigent la ràtio deute/ebitda -benefici operatiu abans d’impostos, taxes, depreciacions i amortitzacions-, aprovat en els estatuts del 2013, i que limita la capacitat de maniobra de l’entitat a l’hora d’acudir al mercat de fitxatges. De fet, el CEO, Òscar Grau, va admetre que la capacitat de maniobra de l’entitat per fitxar algú al mercat d’hivern és limitada. Això sí, si Ernesto Valverde fes una petició el club podria buscar la manera de satisfer els desitjos del tècnic, i passaria sempre per donar sortida a jugadors.

stats