01/09/2015

El Barça encara un últim semestre exigent

4 min
Luis Enrique va donar tres dies de descans als seus futbolistes aprofitant la jornada de partits de seleccions.

BarcelonaLa Lliga s’atura, però no el futbol. A Sant Joan Despí podria semblar que, amb l’aturada d’aquesta competició, vénen uns dies de calma, però penjat a la paret de la Ciutat Esportiva amenaça un calendari atapeït de partits a partir del dissabte 12, quan el Barça post virus FIFA visitarà el Vicente Calderón per continuar amb la rutina davant l’Atlètic de Madrid. A partir de llavors, els blaugranes iniciaran una recta final del 2015 que els farà jugar un partit cada 4,5 dies i que els tindrà alternant fins a quatre competicions diferents. En el cas dels internacionals, seran cinc, amb el risc d’afegir-hi una angoixant repesca per tancar la classificació per a l’Eurocopa de l’estiu que ve, una situació que podria afectar Espanya si no pot amb la líder del seu grup, Eslovàquia, aquest dissabte a Oviedo. I és que aquests dies als europeus els ocupen dues importants jornades de classificació per a França 2016, mentre que els sud-americans tenen diversos amistosos a l’altra banda de l’Atlàntic. Fatiga extra.

Però no inesperada. El cos tècnic fa temps que calcula la densitat i dificultat del calendari que espera al Barça en els pròxims mesos, i per això tampoc es va voler precipitar el retorn d’alguns cracs per afrontar amb més garanties les dues Supercopes -d’Europa i d’Espanya- de l’agost. Era primordial descansar, sobretot mentalment, per assegurar-se que la plantilla no s’ofegués en el salt tan estret d’un compromís a l’altre. Lliga, Lliga de Campions, seleccions, altre cop Lliga, més selecció, més Lliga i més Champions, primera eliminatòria de Copa del Rei, a més del Mundial de Clubs a l’horitzó poc abans de Nadal. El Barça jugarà la seva semifinal contra un rival per determinar el dia 17 de desembre a Yokohama i, si guanya, buscarà el títol al mateix Estadi Nissan el dia 20 contra el guanyador del duel entre el River Plate argentí, que jugarà la seva semifinal el dia 16, i un altre rival encara per decidir.

Focalitzar l’atenció i saber què es juga i quanés gairebé tan bàsic com arribar-hi físicament al 100%. Les primeres lesions, centrades en el lateral amb les baixes de Douglas, Adriano Correia i Dani Alves, o la sanció de Gerard Piqué han afegit una càrrega de minuts a jugadors que potser inicialment no havien d’assumir tants partits, com Sergi Roberto, Rafinha i el recuperat Thomas Vermaelen.

De tota manera, Luis Enrique i el seu staff continuen mimant cada detall per mirar de repetir l’èxit físic de la temporada passada, amb poques lesions i bon to durant pràcticament tot el curs. Encara que sigui inconscientment, al Camp Nou es té present la pujada i la baixada que va fer el Reial Madrid l’any passat després d’un final d’any molt similar al que viurà ara el club blaugrana. Superat el sotrac de les dues primeres jornades, els de Carlo Ancelotti van encadenar una ratxa triomfal fins al Mundial de Clubs, però a partir del gener van iniciar una davallada que els va tenir fosos sobretot al març, quan les competicions s’estaven decidint. Internament, els blancs han reconegut que van arribar fatigats al moment clau de la temporada per haver cremat l’onze titular.

El retorn de la Champions

El Barça no vol cometre el mateix error, encara que el calendari deixi poc marge per al descans. Quan els internacionals es reincorporin, el Barça reprendrà la Lliga i obrirà el camí per revalidar el títol de campió d’Europa amb una visita difícil a Roma. En total són 109 dies i 24 partits, que seran 26 o 28 en el cas dels internacionals europeus que necessitin la setmana de mitjans de novembre per jugar la repesca. D’aquestes 17 setmanes que falten per tancar el 2015, pràcticament cap serà neta amb un sol partit. A més de les sis jornades de Champions en dimarts o dimecres, s’hauran de jugar dues jornades intersetmanals de Lliga (a Vigo el dimecres 23 de setembre i a casa contra el Betis abans de Cap d’Any) i l’eliminatòria de setzens de final de la Copa del Rei (que el Barça haurà d’avançar possiblement entre finals d’octubre i principis de desembre, com va fer el Reial Madrid davant el Cornellà l’última temporada). A aquests deu compromisos coneguts cal afegir les semifinals del Mundial de Clubs al Japó (del 16 al 20 de desembre) i un o dos partits de seleccions (un a mitjans d’octubre i un d’hipotètic al novembre). El jugador haurà d’anar canviant de xip constantment.

I és que el calendari amaga diverses trampes, que poden ser especialment perilloses si la plantilla no sap canviar d’escenari amb efectivitat. Així, per exemple, l’important clàssic contra el Reial Madrid al Bernabéu, previst per al cap de setmana del 21 o 22 de novembre, s’ha colat immediatament després de la tercera i última aturada de seleccions del calendari. La setmana de la repesca europea. I, actualment, aquest panorama podria afectar els cinc espanyols convocats per Del Bosque, a més del belga Vermaelen i l’alemany Ter Stegen, que s’ho estarien jugant tot a nivell de seleccions pocs dies abans de visitar el feu madridista. També sembla verinós el desplaçament a Borissov per a la tercera jornada de Champions a finals d’octubre, enmig d’uns partits previsiblement de menys tensió competitiva contra el Rayo Vallecano, l’Eibar i el Getafe. El difícil duel a Mestalla contra el València vindrà després de la irrupció de la Copa i de tancar la fase de grups de Champions al camp del Bayer Leverkusen. Si el Barça encara s’hagués de jugar el bitllet a vuitens, complicaria l’escenari.

Esperant els reforços

Amb tot, des de Sant Joan Despí s’agafen a la capacitat competitiva de l’equip, evidenciada en les difícils primeres victòries a la Lliga, per treballar amb tranquil·litat i confiança. Se sap, a més, que la millor versió del trident encara s’ha de posar en forma i que a partir del gener es comptarà amb la benzina que aportin el turc Arda Turan i Aleix Vidal, els fitxatges d’aquest estiu. El més important és que, de moment, s’ha corregit la principal sagnia golejadora que preocupava en pretemporada i que ha tornat a donar estabilitat a l’equip, un aspecte que, de passada, ha permès recordar que la temporada “és una evolució contínua”, com insistia Luis Enrique tot l’any passat. La pilota roda i no deixarà de rodar gairebé cap dia fins Nadal, però aquest Barça ja s’ha mostrat més que fiable quan el “partit a partit” era una cadena estressant de jornades cada quatre dies.

stats