El futur del club
Esports 27/03/2012

El Barça que somia Sandro

A. Solé / T. Padilla
4 min
El Barça que somia Sandro

Sandro Rosell i els seus companys de junta es van reunir durant dos dies fa unes setmanes per traçar un pla estratègic de futur del Barça per als pròxims anys fins al 2016, que és quan s'acaba el mandat d'aquesta junta. El Barça en què somia actualment Sandro Rosell passa per mantenir l'excel·lència esportiva, amb Pep Guardiola a la banqueta. Rosell sempre diu que han fixat les condicions objectives perquè Guardiola pugui renovar i se senti còmode, però si al final decideix plegar, el model actual és indiscutible. I perquè el model perduri també cal que La Masia segueixi produint talent cada any per nodrir el primer equip de jugadors de primer nivell. És per això que el camí de la professionalització del futbol base ha de continuar i s'ha de potenciar. L'excedent de talent es destinarà a la venda per ajudar un altre objectiu: el sanejament dels comptes del club. L'economia ha sigut des del primer dia una obsessió per a Sandro Rosell, i aconseguir el dèficit zero i el retorn de tot el crèdit sindicat que frena les ales del Barça, una prioritat.

Una altra cosa que posa bastons a les rodes al desenvolupament del Barça és l'actual Camp Nou, que s'ha fet vell -és del 1957-. La directiva pensa en la construcció d'un estadi nou o en la remodelació de l'actual per posar-lo al nivell dels grans clubs d'Europa i treure'n el màxim rendiment econòmic. Una decisió d'aquesta envergadura, però, passarà per l'aprovació dels socis en assemblea. De fet, Rosell vol augmentar el nivell de participació dels socis en les decisions del club.

Un altre objectiu al qual es dedicarà Rosell els pròxims mesos és modernitzar el futbol espanyol -els àrbitres i el Comitè de Competició en especial-, i per aconseguir-ho li cal la complicitat de la Federació Espanyola (RFEF), amb la qual s'hauran de refer alguns ponts.

Alguns d'aquests projectes, però, com el del nou estadi, no estaran acabats abans del 2016. Per això, sense fer soroll, Rosell també anirà treballant per trobar un relleu a la presidència que segueixi el seu llegat.

Guardiola a la banqueta

Aconseguir tancar la renovació de Pep Guardiola és l'objectiu més immediat de Sandro Rosell. Tot i que ningú és imprescindible enlloc, assegurar la presència del de Santpedor a la banqueta del Barça mantindria la línia dels èxits esportius i, sobretot, una manera de fer que ha meravellat el món sencer. Rosell sempre ha dit que Guardiola té sobre la taula per signar el contracte que vulgui -per un any, dos anys, tres...-, però si finalment el tècnic decidís que la seva etapa al Barça s'acaba a la quarta temporada, l'objectiu de la directiva i de la secretaria tècnica seria trobar un entrenador amb la mateixa filosofia i que mantingués el model actual per sobre de qualsevol cosa. Aquest punt és indiscutible, ja que l'aposta per un estil de joc reconeixible i admirat arreu, i l'aposta ferma pels jugadors de la casa no està en debat, vingui qui vingui si Guardiola no vol seguir.

Un estadi nou i més modern

Per créixer s'ha d'invertir i Sandro Rosell té molt clar que l'estadi d'un equip com el Barça té un potencial econòmic que el Camp Nou no pot oferir. Després de viatjar per Europa i veure el funcionament dels estadis dels grans clubs, el president somia en un Camp Nou nou, ja sigui una remodelació o bé la construcció d'un de més modern i adaptat a les necessitats actuals -amb més llotges privades, més capacitat i més espais comercials-. La junta directiva té ara aquest debat, si fer un estadi nou en uns terrenys nous a prop de la Diagonal, que significaria una inversió molt alta en els temps que corren, o bé fer obres en l'estadi actual, que per qüestions estructurals serien limitades i no permetrien assolir tot el que desitja la junta.

Millorar les relacions amb la Federació

L'objectiu de millorar les relacions amb la Federació Espanyola no és tant un intent de refer una relació malmesa com la de liderar un procés de modernització del Comitè de Competició i el sistema arbitral -per encaminar-se a un sistema com el de la Premier League- sense fer trencadissa, per la qual cosa necessita la complicitat d'Ángel María Villar, president de la RFEF. En paral·lel, Rosell, com a vicepresident de l'ECA (Associació Europea de Clubs), vol seguir liderant la relació amb la FIFA i la UEFA.

Mantenir La Masia com una fàbrica de talent

La joia de la corona del Barça és La Masia, d'on han sortit més del 50% dels jugadors del primer equip, i Rosell vol posar totes les condicions objectives perquè segueixi produint cada any talent amb ADN Barça. Tot el món vol jugadors formats al Barça, i amb la nova Masia -més gran i moderna-, tots aquells que no arribin al primer equip significaran ingressos en forma de vendes per a les arques del club. Perquè aquesta font no s'esgoti mai, Rosell ja ha professionalitzat molts dels tècnics del futbol base i vol crear un llibre d'estil amb la metodologia del primer equip que impregni tots els equips del club.

Sanejar completament els comptes del club

Més que un objectiu és una obsessió. Eixugar el deute del club sense perdre competitivitat ha sigut la idea principal d'aquesta junta des que va entrar l'estiu del 2010. Rosell s'ha fixat la idea de tornar tot el crèdit sindicat i deixar el dèficit a zero abans de la fi del seu mandat, el 2016. I en paral·lel, potenciar la marca Barça al món com una font important d'ingressos.

stats