El Barça no reserva res per a Madrid i goleja de nou

Albert Solé
5 min
ALEGRIA COL·LECTIVA
 Xavi, Alves, Keita i Iniesta felicitant el xilè Alexis Sánchez després del cinquè gol  del partit, obra de l'exjugador de l'Udinese.

BARCELONALa jornada prèvia al partit que marcarà la Lliga 11/12, per bé o per mal, no ha variat el guió amb què es jugarà el clàssic del 10 de desembre. Que el Madrid guanyés al Molinón i que el Barça fes el mateix al Camp Nou i fins i tot golegés el Llevant era el més previsible, i així va ser. Per tant, amb tres punts per darrere del Madrid i amb un partit més, el Barça podria sortir líder del Santiago Bernabéu, encara que sigui de manera provisional, a l'espera del que facin els de Mourinho al Sánchez Pizjuan de Sevilla quan el Barça sigui al Japó. El joc i la intensitat amb què va jugar ahir el Barça és la millor manera d'arribar al Bernabéu. L'any passat el 5-0 al Camp Nou va venir precedit d'un 0-8 a Almeria.

S'havia especulat des de dimarts sobre el fet que Busquets, amb quatre targetes, no havia de jugar contra el Llevant, perquè era massa risc, però Guardiola va sorprendre a tothom posant el de Badia en l'onze inicial. O bé estava molt segur que Busquets no veuria la cinquena groga o bé realment confia tant en Keita per a la posició de mig centre defensiu que no li importava córrer el risc de perdre el de Badia contra el Madrid per sanció. Al final, la solució intermèdia: Busquets va jugar els primers 45 minuts i, amb el 3-0 al marcador, Guardiola no va voler arriscar més i va canviar-lo al descans per Keita.

Un mig camp de luxe

Quan ajuntes en un mateix equip Xavi, Iniesta, Cesc i Messi, quatre jugadors que toquen la pilota com els àngels i que disfruten jugant a futbol, hi hagi qui hi hagi al davant, el resultat és fantàstic per als espectadors. I ahir es va veure des del primer minut que aquests quatre jugadors en tenien ganes. El toc d'esperó de classe que fa el de Fuentealbilla als 3 minuts de joc per assistir Cesc en el primer gol del partit, en què el d'Arenys va definir amb un xut ajustat al pal, va ser un aperitiu exquisit del que serien els 90 minuts. Partidàs amb majúscules del manxec.

Torna el millor Messi

La primera part blaugrana va ser fantàstica. Messi, després de dos partits semiabsent -Getafe i Rayo-, va tornar a posar-se les piles conscient que el Bernabéu l'espera d'avui en vuit, i va participar en totes les accions ofensives del Barça menys en el segon gol. Alexis va rebre una falta molt dura de Javi Venta al vèrtex esquerre de l'àrea del Llevant, i des d'allà Xavi va posar la pilota suau al punt de penal, on va aparèixer Cesc sol, que, amb un cop de cap perfecte girant el coll quasi 180 graus, la va posar lluny de l'abast de Munúa. Els dos gols de Cesc -ja n'ha fet 7 a la Lliga- eren la recompensa que buscava el català des de feia jornades, en què no havia estat encertat.

I poc després del 2-0, Iniesta es va tornar a posar l'esmòquing i va convertir una jugada boníssima de Messi en una assistència encara millor cap a Cuenca amb un toc quasi innocent amb l'interior del peu. I el jove de Reus, amb la tranquil·litat que dóna saber que el tècnic confia plenament en tu, va connectar un xut ras ajustat al segon pal, imparable.

El 3-0 evidenciava el que havia sigut la primera part, i Valdés va decidir que continués així amb una intervenció de les seves amb què va evitar el gol del Llevant en un un contra un amb Koné, poc abans del descans. I ho va repetir a l'inici de la segona en un cop de cap estrambòtic de Del Horno. Valdés va proposar-se allargar la ratxa d'imbatibilitat en Lliga al Camp Nou, i ho va aconseguir: la porteria a zero en nou partits al Camp Nou.

En la represa el Barça només va reservar forces deixant Busquets a la banqueta -amb quatre targetes-, perquè sobre la gespa no va semblar que reservessin ni un bri d'esforç pensant en el Santiago Bernabéu. En el primer quart d'hora va seguir el corró blaugrana amb més força que mai. I el públic va respondre a l'exhibició de l'equip fent l'onada i animant amb més força de la que mostra habitualment. Al minut 54 Alves -que va entrar per Puyol, amb problemes de visió en la primera part- va robar una pilota a la frontal i va assistir Messi, que, sol davant Munúa, no va perdonar. I és que Messi estava molt actiu, ahir, en tenia moltes ganes. Just abans del cinquè gol l'argentí i Cuenca van fer una paret molt bona, però Messi va rematar malament, cosa estranya -en va fallar alguna més que no acostuma a fallar-. I al 60 Alexis va recuperar una pilota al mig del camp, i ell mateix va culminar el contracop conduït per Messi i Xavi amb un gol molt semblant al primer que va fer dimarts al Rayo Vallecano. Es notava que ahir els jugadors del Barça tenien ganes de passar-s'ho bé, i van jugar amb una desinhibició total, sense pensar en el Madrid, o potser pensant-hi, però no per guardar forces, sinó per demostrar el que són capaços de fer quan s'hi posen. Iniesta hauria posat la cirereta del pastís amb el sisè gol a les acaballes aprofitant una errada de la defensa granota, però l'estadi encara es pregunta per què el gol va ser anul·lat.

El Llevant, l'enèsima víctima

I la víctima de torn va ser el Llevant, l'equip revelació de la Lliga, però que al Camp Nou, i davant un Barça voraç, va ser un altre dels equips que va sortir escaldat de l'estadi blaugrana. Com deia a aquest diari ahir el capità granota, Sergio Ballesteros, "tant és el plantejament que facis al Camp Nou: tothom en surt golejat". Les xifres del Barça al seu estadi són demolidores: 39 gols a favor i cap en contra. Un escàndol.

Mascherano ahir va tornar a jugar de lateral dret en una defensa de tres, com va fer en la primera part de Mestalla, en què Mathieu el va deixar en evidència en un dels seus pocs defectes. Però ni el Llevant és el València -encara que hagin fet un inici de Lliga similar- ni Pedro López, que feia d'extrem ahir al conjunt granota, és Mathieu.

Hi ha una altra dada que no per habitual deixa de ser digna de destacar cada vegada que passa. Ahir en l'onze inicial hi havia vuit jugadors de la casa, vuit futbolistes del planter (Valdés, Cesc, Puyol, Xavi, Iniesta, Messi, Busquets i Cuenca), a més de Pedro a la banqueta, que va sortir a la segona part per substituir Cesc.

L'afició va tancar el partit amb un missatge clar cap a l'entrenador del pròxim rival del Barça a la Lliga: "Això és futbol, Mourinho, això és futbol". El Madrid també està jugant molt bé, i dissabte que ve al Bernabéu els dos equips hauran de demostrar qui ho fa millor. La feina dura serà ara per a Guardiola, per escollir els 11 millors per jugar a Madrid. No li serà fàcil, en especial al mig del camp, on té per triar i remenar.