29/09/2015

El Barça sobreviu a l’empenta alemanya

4 min
Luis Suárez celebrant el segon gol del Barça al Camp Nou.

BarcelonaEl crit desesperat de Gerard Piqué al minut 26, després d’haver de tocar enrere per buscar l’ajuda de Ter Stegen, resumeix el que va ser el partit d’ahir al Camp Nou. Fins al minut 80. En dos minuts de bogeria, provocats per Sergi Roberto i Luis Suárez, l’èxtasi va arribar a l’estadi i el conjunt de Luis Enrique va poder amansir un coratjós Bayer Leverkusen i superar una situació molt compromesa al seu grup, tot i la pèrdua d’Iniesta per lesió.

La victòria final per 2 a 1 no amaga, però, la impotència durant gran part del duel. Incapacitat per superar la pressió del Bayer, que obligava el Barça a jugar amb el porter per no rifar la pilota. Frustració. Tres minuts més tard que Piqué es desesperés, es repetia l’escena amb Javier Mascherano. L’argentí va haver de tirar enrere per tornar a començar, i l’esbroncada a la davantera per exigir opcions de passada ho deia tot. Va ser la jugada que va precedir el primer rum-rum neguitós de l’estadi, que a la segona part ja es va convertir en xiulets pel joc de l’equip. La memòria és fràgil, i més amb un equip que busca la seva identitat sense l’origen i el final de tot, l’absent Leo Messi.

Tot i els dubtes, dues fuetades de ràbia finals van tirar per terra el valent plantejament del Bayer. Primer Sergi Roberto, l’últim canvi, va caçar una pilota morta que li va servir per empatar, i dos minuts més tard va arribar la bogeria amb una rosca imponent de Suárez que va certificar la remuntada. El gol de l’uruguaià, en la que era la seva primera rematada, li va valer per rescabalar-se de l’esbroncada irada que havia rebut de Ter Stegen per la seva actuació en el gol de Papadopoulus, que havia rematat a un metre de la línia un córner servit per Çalhanoglu.

Sense temps per respirar

Després de la xiulada del públic a l’himne de la Champions per la sanció de les estelades de Berlín, el duel va arrencar amb 10 minuts de vertigen. L’únic moment de pausa el va donar Andrés Iniesta amb un control excels, fent baixar la pilota dels núvols i congelant el temps per un instant. La resta va ser un vaivé incessant d’àrea a àrea en què els alemanys, absent Messi i neutralitzat Neymar, se sentien còmodes. El Barça va topar amb una manada de búfals que perseguia la pilota fins a l’extenuació. Els visitants saltaven a la pressió del futbolista blaugrana que tenia la pilota com si els anés la vida en cada acció, amb quatres contra un a la banda per ofegar el joc dels de Luis Enrique si feia falta. Roger Schmidt -l’entrenador del Bayer que va enamorar Pep Guardiola quan era al Salzburg- no va fer cap pas enrere, i amb la pressió asfixiant que caracteritza els seus equips va deixar el Barça sense arguments. Abans l’antídot era Xavi, ara l’equip busca algú que mani i aporti pausa però no el troba.

Ja al minut 1 l’exmadridista Chicharito va donar un avís del que li esperava al conjunt català, avançant-se a Mascherano i obligant Ter Stegen a lluir-se per primera vegada durant la nit. Passada la mitja hora de joc, ja amb el 0 a 1, l’alemany també va ser decisiu en salvar un remat de Bellarabi, que havia deixat assegut Piqué amb un retall sec. El mateix jugador n’havia tingut una altra uns minuts abans, i Kampl ho va tenir dues vegades a prop, primer amb un xut que va sortir fregant el pal i després interceptat per Piqué quan buscava l’un contra un amb el porter.

L’exigència del Bayer, agosarat en la pressió, permetia que el Barça també pogués arribar si aconseguia superar la pressió, que va ser amb comptagotes. Les dues més clares, per a Sandro -la gran novetat a banda dreta- i Neymar. En la primera Leno va guanyar-li la partida al canari, que s’havia associat amb Suárez. En la segona un xut mossegat de Neymar va passar entre un bosc de cames i va acabar al pal, i el rebuig el va caçar Sandro, però el seu xut el va rebutjar sota pals Papadopoulus.

Èxtasi final

El segon temps va arrencar amb el Chicharito perdonant, sol davant de Ter Stegen, en una rematada per sobre del travesser quan l’estadi s’ennuegava. Les coses encara podien anar pitjor. A l’hora de joc Iniesta va sentir una punxada a la part posterior de la cuixa i va haver de marxar del camp. Una lesió més. L’entrada de Sergi Roberto va canviar el partit. El de Reus va iniciar i acabar la jugada de l’empat, amb un remat fallit de Munir que va rebutjar Leno i que ell va caçar per fer fora tots els fantasmes i allunyar el Barça de l’ombra allargada del Messi absent.

El Bate sorprèn contra el Roma (3-2)

El Bate va derrotar el Roma després d’un primer temps increïble i deixa els italians cuers. L’equip bielorús va sorprendre els italians abans del descans amb el lateral Mladenovic com a home més destacat. Ell va fer la jugada del primer gol, de Stasevitx, i va marcar dos gols més abans del minut 31, un amb un xut llunyà increïble. A la segona part, el Roma va reaccionar amb un gol de Gervinho. Torosidis va aconseguir marcar el 3-2 als 82 minuts de joc, però els últim atacs dels homes de Rudi Garcia no van servir per aconseguir l’empat.