Esports 13/01/2012

El Barça supera el tràmit i torna a desafiar el Madrid

Albert Solé
VISIÓ DE JOC
 Thiago Alcántara s'avança  a Roversio i completa una bona passada en el partit jugat  al Reyno de Navarra.

ENVIAT ESPECIAL A PAMPLONAEl 18 i el 25 de gener tornarem a tenir dos clàssics més, aquest cop als quarts de final de la Copa del Rei. Quan es van sortejar els vuitens de final amb tot el quadre definit ja es podia intuir que el Barça i el Madrid superarien l'Osasuna i el Màlaga, però Guardiola no ens ha deixat verbalitzar-ho fins avui, malgrat el 4-0 de l'anada al Camp Nou. Doncs ja els tenim aquí, els dos propers dimecres a les 10 de la nit tots dos. El dubte que hi ha ara és a qui li convé més aquest duel, o dit d'una altra manera, a qui li convé menys dos clàssics seguits al mes de gener cinc setmanes després de l'últim. Guardiola ha demostrat de sobres que li té la mesura presa a Mourinho, però després de tants enfrontaments alguna cosa haurà après el tècnic portuguès.

El duel contra l'Osasuna va ser un tràmit tal com es preveia, i més després que el mateix entrenador navarrès, José Luis Mendilibar, ja donés l'eliminatòria per resolta després del 4-0 de l'anada, tot i que la desídia d'alguns jugadors del Barça va permetre que els navarresos poguessin neguitejar durant almenys 45 minuts. Mendi, tal com el va batejar Guardiola, va convocar sis jugadors del filial i en va fer jugar tres de titular, en un gest que deixava clares les intencions de l'Osasuna ahir. El tècnic del Barça, però, també va fer el mateix, encara que ell mai digués que ja estaven a quarts amb el 4-0. Va deixar Iniesta a Barcelona, i a la banqueta Messi, Xavi, Puyol, Abidal, Busquets i Cesc, i es va notar. Altres dies amb molts suplents el joc i la intensitat blaugrana havien sigut les mateixes de sempre, però ahir no.

L'Osasuna va fer una primera part molt bona, tot i desaprofitar el munt de regals defensius que li va fer el Barça, i només un va acabar en gol -Leka (40')-, perquè Piqué en va treure una de sobre la línia de gol, Pinto va lluir-se en una altre xut i Calleja va perdonar el segon gol després de relliscar en el pitjor moment. El Barça no va tenir el control del partit en cap moment, i només va fer un xut a porteria, de Pedro i al minut 5, cosa que ja ho diu tot. Els de Guardiola van tenir molts problemes per controlar el mig del camp -Thiago no va saber fer de Xavi- i al darrere ni Abidal -que va entrar pel lesionat Fontàs- ni Piqué van saber treure la pilota del darrere amb criteri davant la pressió navarresa cosa que va propiciar els errors defensius que van donar vida a l'Osasuna.

A la mitja part Guardiola segur que va clavar un bon discurs als seus jugadors, ja que el Barça de la segona part no va tenir res a veure amb el de la primera. A mesura que la boira baixava cap a la gespa i disminuïa la visibilitat, el Barça s'aclaria més les idees. Als 3 minuts de la represa Adriano es va treure del barret una centrada fantàstica que Alexis va rematar sol al segon pal de cap. El gol va aplacar els ànims de miracle del Reyno de Navarra, i va donar molta tranquil·litat al Barça. Guardiola va treure Messi al camp l'última mitja hora -era impossible retenir-lo a la banqueta més temps- i això juntament amb el canvi d'actitud general va fer canviar la segona meitat com un mitjó. La pilota es va començar a moure amb velocitat, i als 71 minuts Sergi Roberto va fer el segon gràcies a una assistència de Messi que sentenciava el partit i el deixava en aquest 1-2.