LA INSTITUCIÓ
Esports 01/10/2011

El Barça també juga als jutjats

El Barça té ara cinc casos oberts als jutjats que marquen l'agenda institucional. L'últim és el de les comissions pels negocis amb l'Uzbekistan, que ahir es va saber que el judici és el dia 10 d'octubre.

Albert Solé
3 min
LAPORTA, PROTAGONISTA Els cinc casos judicials oberts tenen a Joan Laporta com a protagonista. Alguns són contra seu, i d'altres presentats per ell.

Barcelona.D'un temps ençà, els periodistes esportius hem hagut de fer un curset accelerat de llenguatge judicial. L'actualitat blaugrana cada dia passa més pels jutjats i avui mateix ja hi ha cinc processos judicials oberts amb el Barça com a protagonista. Ahir es va conèixer la data del judici del cinquè cas, el de les comissions pels negocis dels Barça de Laporta amb l'Uzbekistan, fixat per al dia 10 d'octubre, en què hauran d'anar a declarar el president del Barça, Sandro Rosell, i quatre jugadors de la plantilla -Messi, Cesc, Iniesta i Puyol-, a més d'Eto'o. Un cas que s'afegeix al del avals i la famosa denúncia del soci Vicenç Pla, l'acció social de responsabilitat, la impugnació de l'assemblea i al de la due dilligence . Sembla que la vida institucional del Barça està en mans dels jutges.

Just dijous d'aquesta setmana el soci que havia denunciat Joan Laporta i la directiva del 2006 per no haver avalat les pèrdues del primer any de mandat -aquells vuit dies de l'últim exercici de Joan Gaspart del curs 2002/03-, Vicenç Pla, va retirar la petició d'execució cautelar de la sentència de l'Audiència Provincial que li va donar la raó el 2010. Ahir, 30 de setembre, era el dia que començava l'embargament de béns dels vuit exdirectius que van desobeir l'obligació del jutge a avalar els 23,2 milions d'euros, perquè ha vien presentat un recurs al Tribunal Suprem, que és el que tindrà l'última paraula. Però encara pot trigar molt a resoldre's.

El gran cas obert a dia d'avui és el de l'acció social de responsabilitat contra els 17 directius que van acabar el mandat amb Laporta el 2010. Tot i que l'assemblea va votar a favor de portar als tribunals l'expresident i la seva junta per haver tancat el seus set anys de mandat amb pèrdues -47,6 milions- el 16 d'octubre del 2010, el Barça no va presentar la denúncia al jutjat fins al 28 de juliol passat. La solució d'aquest cas pot dilatar-se moltíssim anys, en gran part perquè d'aquest se n'han derivat dos més, i fins que no es resolguin no es podrà començar el judici.

Defensar els seus números

Pocs dies després que l'assemblea votés -per un estret marge de vots- a favor de l'acció de responsabilitat, Joan Laporta va impugnar l'assemblea als jutjats. Els 47,6 milions de pèrdues que li atribueixen és el resultat de la reformulació dels seus comptes que va fer la junta actual -ell els havia tancat amb 11 milions de benefici i Rosell els va canviar a 79 de pèrdues-, i Laporta havia demanat el dret a defensar els seus números davant l'assemblea abans de la votació, però la junta de Rosell no li ho va permetre. Sí que li deixaven parlar en el torn de preguntes que tenen tots els assembleistes, i Laporta ho és com a expresident, però no sobre la tarima i sense limitació de temps com si fos un directiu, com ell volia. El 24 d'octubre hi ha el primer acarament entre les parts, previ al judici.

El segon cas obert als jutjats que penja de l'assemblea del 16 d'octubre passat és el de la due diligence , que es basa l'acció de responsabilitat. Laporta va demanar poder veure aquesta auditoria específica i endur-se'n una còpia per poder-se defensar, però no li ho van permetre, i només li deixaven veure un resum a les oficines del club, com a qualsevol altre soci. Laporta ho va denunciar, el jutge li ha donat la raó i obliga la junta actual a entregar-li una còpia, però la directiva ha recorregut en contra perquè considera que la due diligence conté dades confidencials del club -com els sous dels jugadors- i si surt de les oficines del club acabarà en mans de la premsa.

L'últim cas, paral·lel a tot els altres, és el de l'Uzbekistan. Un agent FIFA, Bayram Tutumlu, va denunciar Laporta quan era president per no haver-li pagat la comissió que creu que li pertocava per haver fet d'intermediari amb un club de futbol de l'Uzbekistan -el Buniodkor-, en la negociació d'un partit amistós que no es va celebrar i per l'estada d'una setmana del club uzbek a la ciutat esportiva del Barça el 2008. Ahir es va conèixer la data del judici, que serà el 10 d'octubre.

stats