JJOO
Esports 21/06/2016

El COI obre la porta a alguns atletes de Rússia i Kenya perquè siguin als Jocs

S'hauran de sotmetre a una "avaluació individual per part de les federacions internacionals", que decidirà finalment en funció de les proves i els resultats

Ara
2 min
Els atletes russos (en la imatge, durant la cerimònia inaugural de Londres 2012) es podrien perdre els Jocs d’aquest estiu a Rio.

BarcelonaEl COI ha obert una petita porta perquè els atletes de Rússia i Kenya puguin ser als Jocs Olímpics de Rio. Segona ha explicat el president d'aquest organisme, l'alemany Thomas Bach, els esportistes s'hauran de sotmetre a una avaluació individual per part de les federacions internacionals per ser elegibles. Si superen les proves, podran obtenir el bitllet.

L'anunci l'ha fet Bach després d'una Cimera Olímpica celebrada aquest dimarts a Lausanne en què el COI ha estudiat la situació dels països en què l'organització nacional antidopatge ha estat declarada no apta per l'Agència Mundial (AMA), pel seu deficient sistema antidopatge.

"D'acord amb l'informe de l'AMA, que acusa particularment a Rússia, la conclusió de la cimera és que la declaració de no compliment [dels requisits antidopatge] crea seriosos dubtes sobre la presumpció d'innocència dels esportistes d'aquests països", ha dit Bach.

El president del COI ha afegit que "cada atleta d'aquests països haurà de ser declarat elegible per cada federació internacional després d'una avaluació individual" i que "les federacions internacionals de tenir en compte totes les evidències i circumstàncies".

Dit d'una altra manera, això obre la porta al fet que algun atleta rus competeixi en els Jocs de Rio si la IAAF li dóna el seu permís perquè ho faci. Això sí, quedaran automàticament descartats aquells casos en què es provi que els esportistes hagin violat les regles antidopatge.

Els casos d'Espanya i Mèxic

Thomas Bach també s'ha referit als casos de Mèxic i Espanya, països declarats no complidors amb el Codi de l'Agència Mundial Antidopatge (AMA), i ha assenyalat que es tractava "qüestions administratives"; i que per tant no tenen res a veure amb els problemes de Rússia i Kenya.

De fet, Mèxic serà considerat complidor en uns dies. Espanya, en canvi, depèn d'una modificació de la legislació, cosa que no es podrà fer fins que hi hagi un nou govern (les eleccions són aquest diumenge 26 de juny).

Bach ha exposat els quatre punts inclosos en la declaració de la cimera, que han estat aprovats per unanimitat, i que en primer lloc confirma el "respecte i el suport a la decisió de la IAAF" de mantenir de manera general l'exclusió dels atletes de Rússia dels Jocs de Rio del proper agost.

També afegeix que tots aquells que siguin responsables d'actes de dopatge "han d'estar fora dels Jocs de Rio", segons ha indicat Bach, que confia disposar "com més aviat millor" dels resultats del reanàlisi de les mostres conservades de les dues últimes edicions dels Jocs de Pequín 2008 i Londres 2012 per iniciar els procediments disciplinaris en els casos que correspongui.

El tercer punt de la declaració incideix en no centrar-se únicament en sancions als atletes i convida a les autoritats responsables a "fer un esforç per sancionar a tots aquells que puguin estar implicats, entrenadors, metges i totes les persones relacionades amb casos de dopatge" .

"La cimera també ha reconegut que el sistema antidopatge té deficiències i hem de ser conscients de les nostres responsabilitats", ha conclòs Bach, que ha explicat que s'ha convocat per al 2017 una cimera antidopatge extraordinària amb l'AMA, i prèviament, el proper octubre, debatre algunes proposicions a la recerca d'un sistema antidopatge independent, però amb la implicació de totes les parts.

stats