EL DERBI
Esports 07/05/2011

El Camp Nou no té bon record dels últims derbis

Natalia Arroyo
2 min
Leo Messi mira com la pilota supera Kameni després de rematar amb la mà una centrada. En aquell mateix partit, Raúl Tamudo va fer l'empat a dos, el qual privaria el Barça de ser campió de Lliga.

Ja fa sis temporades que la visita durant la Lliga de l'Espanyol al Camp Nou és sinònim de resultat ajustat i patiment. Sobretot per a l'afició culer, que ha vist com últimament se li ha acabat la ratxa de disset derbis consecutius amb victòria. Des de l'any 2004/2005, els periquitos han aconseguit esgarrapar tres empats i una victòria en sis partits, amb moments com el Tamudazo o el Delapeñazo que han passat a formar part de la història blanc-i-blava.

Els últims derbis no han passat desapercebuts per a ningú. El més recent va generar molta controvèrsia perquè es va decidir amb un polèmic penal de Raúl Baena sobre Xavi, que Zlatan Ibrahimovic va convertir en l'1-0 definitiu. Els blaugranes van al·legar que el migcampista andalús de l'Espanyol va agafar Xavi per la samarreta, mentre que els periquitos consideren que el de Terrassa es va deixar caure amb massa facilitat dins l'àrea.

L'assalt al Camp Nou

El derbi del 2008/2009 va tenir un nom destacat: Iván De la Peña. Lo Pelat va ser l'autor dels dos gols que van permetre l'Espanyol salvar tres punts d'or en la seva lluita per quedar-se a la Primera Divisió. A més, aquell 1-2 va implicar que el Barça trenqués una ratxa de vint-i-dues jornades sense conèixer la derrota. Guardiola i Pochettino, doncs, s'han repartit una victòria i una derrota en els derbis a l'estadi culer des que els joves entrenadors s'han fet càrrec dels equips.

En l'últim any de Frank Rijkaard i d'Ernesto Valverde al capdavant de blaugranes i periquitos, la temporada 2007/2008, el resultat va ser de 0-0, un idèntic marcador que també es va donar en la segona temporada de l'holandès al Barça, l'any 2004/2005, contra un Espanyol que aleshores entrenava Miguel Ángel Lotina. Amb tots dos tècnics a la banqueta es va viure la victòria més àmplia dels últims anys, quan el Barça va guanyar 2-0, amb gols d'Eto'o i Ronaldhino, la temporada 2005/2006.

Tamudazo i la mà de Déu

Però el derbi que més es recorda és el de fa quatre temporades, el qual va significar que al Barça se li escapés la Lliga en el penúltim sospir. L'Espanyol no s'hi jugava res, però un gol de Raúl Tamudo en el minut 89 va permetre el Reial Madrid situar-se líder a falta d'una jornada per acabar el campionat. Aquell gol, per sota de les cames de Víctor Valdés, va gelar un Camp Nou que trenta minuts abans es fregava els ulls davant d'una nova filigrana d'un joveníssim Leo Messi. El davanter argentí va rematar amb la mà davant la sortida de Kameni, emulant el gol que Maradona va fer a Anglaterra en el Mundial de Mèxic del 86. És la màgia dels derbis.

stats