Publicitat
Publicitat

GOLF

Cau un mur de 273 anys contra les dones al golf

Muirfield, el club més antic del món, vota eliminar la prohibició d’admetre sòcies

El club de golf escocès de Muirfield, el més antic del món -va ser fundat l’any 1744-, permetrà l’entrada de dones com a sòcies per primer cop en la seva llarga història. L’Honorable Companyia de Golfistes d’Edimburg (HCEG, en les seves sigles en anglès), l’associació que gestiona el llegendari camp de Muirfield, va informar que el 93% dels seus socis van participar en la votació per obrir les portes a jugadores, amb 498 vots a favor i 123 en contra. Per validar aquesta votació calia que dues terceres parts dels vots fossin favorables al canvi, de manera que ara es podrà procedir a canviar un dels punts dels estatuts del camp, que no s’havia modificat des de feia segles.

La decisió, però, ha generat molt enrenou a l’entorn del club, ja que en una primera votació, el maig del 2016, els socis de l’HCEG no van donar prou suport a l’admissió de dones: el 64% dels vots van ser a favor i el 36% en contra, de manera que el percentatge no arribava a les dues terceres parts necessàries per canviar les normes internes d’aquest club privat. La votació de l’any passat va dur la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, a implicar-se en aquest assumpte i a definir la posició de l’HCEG com a “indefensable”. Si el maig del 2016 la votació va significar que tot seguís igual, aquest 2017 el canvi d’actitud s’ha produït per “un clar interès econòmic i de prestigi”, segons el periodista Martin Dempster, del diari The Scotsman. “No és un gest sincer”, assegura Dempster.

"Volem donar la benvinguda a les dones com a membres que gaudiran i es beneficiaran de la gran tradició i l’esperit d’amistat que caracteritzen aquest extraordinari club"

Henry Fairwather Capità del HCEG

La decisió de seguir deixant les dones fora va significar perdre la possibilitat de tornar a acollir l’ Open Britànic, una de les proves més prestigioses del planeta. Jugat per primer cop el 1860, l’Open Britànic és el torneig masculí més antic del món i es juga cada any en un camp diferent, malgrat que l’organitza sempre el Royal and Ancient Golf Club de Saint Andrews, amb seu al prestigiós club del comtat de Fife, també a Escòcia. Aquest club, conegut popularment com a R&A, va comunicar que Muirfield no podria organitzar el torneig pel veto a l’entrada de dones. L’R&A va abandonar la prohibició de tenir dones com a membres el 2014. Fins ara Muirfield era l’únic club britànic que encara vetava l’admissió de dones com a membres, i al gener l’ R&A va anunciar que el que està considerat el camp on fa més anys que es juga de manera regular deixaria de ser seleccionable per ser seu de l’Open. Els socis de Muirfield, doncs, van decidir repetir la votació. “Uns quants han canviat d’opinió quan s’ha tractat de poder ser seu de l’Open”, explica Dempster. Aquest 2017, l’Open es farà al Royal Birkdale Golf Club, al nord de Liverpool.

Llista d’espera

Després de conèixer el resultat de la nova votació, l’R&A va confirmar que Muirfield, amb un recorregut espectacular sobre el mar del Nord, podrà tornar a acollir a partir de l’any 2022 l’Open, un torneig que genera gairebé 100 milions d’euros. La prova ja s’ha organitzat al recorregut de Muirfield en 16 ocasions entre els anys 1882 i 2013. “Volem donar la benvinguda a les dones com a membres que gaudiran i es beneficiaran de la gran tradició i l’esperit d’amistat que caracteritzen aquest extraordinari club”, va declarar el capità de l’HCEG, Henry Fairweather. Fins ara les dones només podien entrar a aquestes instal·lacions com a convidades, però a partir d’ara podran ser membres de ple dret i en igualtat de condicions amb els homes. Els responsables de l’HCEG de Muirfield, però, van explicar que malgrat que les dones ja poden ser sòcies, es trigaran dos o tres anys a poder veure la primera dona sòcia, ja que s’han de posar en una cua d’espera que ja inclou des de fa temps desenes de persones.

Etiquetes

Més continguts de

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT