ELS EFECTES DELS CLÀSSICS
Esports 03/09/2011

Conjura per llimar les asprors dels clàssics

Natalia Arroyo
4 min
Tots a una 01. Els jugadors de la selecció fan broma durant un entrenament a Suïssa. 02. Xavi ja suma 102 partits com a internacional.

BarcelonaResulta gairebé impossible dir si són els èxits esportius els que reforcen el bon ambient dins un vestidor o si és la bona sintonia entre els components d'un equip els que l'empenyen a aconseguir resultats positius. Segurament són les dues coses, i per això Vicente del Bosque fa mesos que rumia com blindar els internacionals dels efectes dels últims Barça-Madrid perquè no es trenqui l'encant d'una selecció espanyola campiona d'Europa i del món a qui sembla que li fan mandra alguns amistosos com el d'ahir contra Xile.

"Aquesta generació de futbolistes és llesta i sap que ha d'aprofitar el moment magnífic que viu actualment la selecció. No poden permetre's el luxe de deixar que les fric cions dels clubs els afectin en la dinàmica del grup", opina Jon Andoni Goikoetxea, exfutbolista del Barça i 36 cops internacional espanyol.

El moment que travessa la selecció és únic en tot el futbol espanyol i "seria un error deixar passar l'oportunitat de continuar fent història", afirma el madridista Sergio Ramos, que considera "inquietant" que es parli tant de la polèmica dels Barça-Madrid i de la influència que poden tenir en l'ambient de la selecció. Juan Mata, jugador del Chelsea, també va manifestar que tot està com sempre, que els jugadors avancen "en la mateixa direcció" i que tenen el mateix "objectiu". I, com ells, tots els membres del combinat espanyol, que viuen aïllats del dia a dia i aprofiten qualsevol aparició pública per transmetre pau i tranquil·litat. Aquí no passa res, sembla que volen dir.

Normalitat aparent

De portes enfora totes les veus implicades han construït un discurs únic que suavitza les tensions dels clàssics i deixa clar que la relació entre els blaugranes i els blancs és tan bona o tan dolenta com ho era abans. Que res no ha canviat. Els que es portaven bé no ho han deixat de fer per quatre faltes o quatre insults dins el camp i els que ja no tenien feeling abans d'enfrontar-se amb els seus clubs continuen sense tenir-lo. No hi ha rastre de Mourinho ni de Guardiola durant la concentració de la selecció. Si més no, aquesta és la versió oficial.

"Una cosa és el club i una altra, la selecció. Quan et convoquen t'oblides de la rutina del teu equip i et centres només en la responsabilitat de ser internacional", assegura l'exjugador Julio Salinas, que va defensar la samarreta d'Espanya en 56 partits. També Goikoetxea creu que anar amb la selecció "és una manera de desconnectar" i que, "independentment de la rivalitat que un tingui amb un company fora de la selecció, això són qüestions que es deixen de banda durant la concentració".

La rivalitat sempre hi ha sigut

La repercussió mediàtica de qualsevol incident en l'era de Salinas i Goiko -als anys noranta- no era ni de bon tros la mateixa que té qualsevol aldarull d'ara. Ja no només perquè els altaveus del Barça i el Madrid són més potents que abans, sinó perquè el desig general d'allargar els èxits de la roja potencien l'esperit protector i preventiu dels mitjans de comunicació. "En la nostra època, que no va ser tan exitosa com l'actual, també hi havia petits conflictes, però la polèmica s'aparcava perquè anar amb la selecció és una experiència diferent", diu l'extrem navarrès.

A més, el davanter biscaí afegeix: "És normal que es parli d'això més que de Xile o de Liechtenstein, perquè als mitjans hem de parlar d'alguna cosa per omplir pàgines i això és el que ven, però sempre hi ha hagut clàssics i tensions. Són coses del futbol i no tenen importància més enllà del terreny de joc".

Els blaugranes Xavi i Busquets, que també van parlar en les hores prèvies al partit contra Xile, van voler calmar la situació. El de Terrassa va assegurar que la seva relació amb Iker Casillas, amb qui va tenir alguna discussió forta en la Supercopa d'Espanya i amb qui va parlar per telèfon després dels partits, era molt bona i que el porter del Reial Madrid és "un bon tio". El de Badia també va relativitzar la polèmica i va assegurar que són capaços de diferenciar entre els clàssics i la selecció: "Som grandets i sabem que cada un amb el seu club ha de vetllar pels seus interessos. Però en la selecció tots som un i volem el millor per a l'equip".

Cap teràpia especial

Vicente del Bosque ha optat per no alterar la rutina habitual durant les concentracions i ha evitat fer cap xerrada col·lectiva per tractar la qüestió. Internament la situació no és problemàtica i el millor és fer com si res. "Els jugadors han d'entendre que la selecció té el seu espai propi", deia en to comprensiu. El tècnic ha deixat que siguin els mateixos futbolistes els que gestionin el conflicte. Tant Julio Salinas com Jon Andoni Goikoetxea coincideixen que la millor manera de girar full és ignorar els Barça-Madrid. "Els més veterans del grup hauran valorat si la situació és prou important com per parlar-ne, que imagino que sí, però sense fer cap drama. No afectarà el rendiment de l'equip. Són professionals", afirma Salinas.

Bona part de la valoració d'a questa polèmica la marcaran els resultats, i les dificultats d'ahir per derrotar Xile no ajuden a calmar els ànims ni a silenciar les especula cions. "Mentre les coses vagin bé no passarà res. Quan tot deixi de rutllar es parlarà de mil coses i donarem la culpa als Barça-Madrid, és llei de vida", diu Goikoetxea.

stats