COPA DEL REI
Esports 05/02/2014

El Barça necessita esforç i un xic de sort per encarrilar el camí cap a la final (2-0)

Una Reial Societat molt defensiva es queda amb 10 homes i es fa un gol en pròpia porta facilitant la feina a l'equip de Martino

Toni Padilla
Sergio Busquets celebra el seu gol / ALEJANDRO GARCÍA / EFE

BarcelonaPrimer pas cap a la final de Copa d'un Barça que ha lluitat contra els seus dubtes, un rival molt defensiu i la fredor d'un estadi que ga registrat la segona pitjor entrada de la temporada. Encaparrat en fer oblidar la derrota contra el València, l'equip ha jugat per moents tens, poc alegre. Ha seguit fil per randa el guió que demanava el partit, insistint, atacant, mantenint la possessió. Però també ha necessitat de dues intervencions salvadores de Pinto amb 0-0 i d'un gol comic de la Reial per enllestir la feina. I ser més a prop de la final.

Martino ha gestionat la plantilla durant els darrers mesos estudiant amb detall els minuts de joc de cada futbolista. Però contra la Reial Societat, com si fos una estirada d'orelles o una oportunitat per demanar perdó per la trencadissa de plats del darrer dia, Martino va fer jugar exactament els mateix homes que van perdre contra el València. Amb l'excepció de Pinto, com no.I als jugadors els ha costat posar-se en marxa. Però ho han donat tot, com un Messi que no ha aconseguit marcar el gol malart intentar-ho un i altre cop.

La Reial ha sortit amb la idea d'arribar amb vida al partit d'Anoeta. Ha plantat línia de cinc en defensa i ha donat llibertat per córrer al mexicà Vela i Griezmann. I els dos menuts davanters de l'equip basc han estat a punt de fer mal amb dues contres en els primers minuts, una després d'una errada de Mascherano que ha solucionat Pinto.

Davant un amfiteatre de nou mig buit, el Barça ha patit per entrar en calor. Per gaudir de continuïtat en el joc. Cesc i Alexis, en el mateix minut, han fallat dos gols cantants, però el primer temps ha estat marcat per la frustació blaugrana a l'hora de trobar escletxes a la defensa visitant. La Reial Societat, normalment alegre en el joc i amb projecció ofensiva, ha aconseguit posar-se la disfressa d'equip veterà dels anys 80, tallant el joc amb faltes, pèrdues de temps i pilotes recuperades. Com ha passat darrerament, Messi ha rebut pilotes prou lluny de la porteria, trobant-se sempre dins d'una teranyina formada per diferents jugadors de la 'Erreala'. I quan ha aconseguit rematar dins de l'àrea, com ha fet al minut 28, s'ha quedat a un centímetre de batre Zubikarai.

Víctima de certa ansietat per esborrar el record de la derrota amb el València, el Barça s'ha anat posant nerviós a mesura que els pocs aficionats que eren a la graderia iniciaven un debat. Alguns han xiulat quan les eternes possessions de pilota no servien per res. Altres han aplaudit l'equip, que després d'un xut de falta de Messi al pal, ha trobat el premi del gol en el darrer minut del primer temps. Després d'un rebuig a la sortida d'un còrner, Busquets ha rematat tot sol. I acte seguit, el central Iñigo Martinez ha vist la vermella quan reclamava que just en l'anterior jugada, Vela havia rebut un penal de Mascherano. L'argentí, que ja tenia una groga, ha jugat amb foc en agafar pel braç el advanetr mexicà. Vela ha xutat desequilibrat, provocant una gran aturada d'un Pinto salvador.

La Reial ha vist com en un minut tot es trencava, passant a sentir-se víctima de l'àrbitre. A la segona part ha seguit tancada en defensa, però el setge del Barça ha acabat amb el segon gol, quan després d'una gran internada d'Alexis, el xut al pal del xilé ha donat pas a un gol en pròpia porta comic dels visitants. Elustondo ha xutat contra el seu porter i Zubikarai no ha pogut evitar que la pilota entrés a la porteria.

Quedaven 30 minuts per buscar el tercer gol, però les diferents ocasions d'un Barça mçes esforçat que brillant han acabat topant contra una Reial Societat que ha sortit tocada, però amb vida de l'estadi.