Esports 24/05/2012

3 estratègies per esmorteir xiulades

100.000 watts de potència, un himne més curt i la realització televisiva poden minimitzar l'actuació del públic en la final de la Copa del Rei

Ara
2 min
Els aficionats del Barça i de l'Athletic ja van coincidir a la final del 2009

BarcelonaAquest divendres els aficionats ho tindran més complicat per silenciar l'himne espanyol a base de xiulets. Ningú pot anticipar quina serà la reacció del públic, però no és difícil de preveure si es té en compte com va ser rebut el rei a la mateixa final entre el Barça i l'Athletic de Bilbao de fa només tres anys. La proposta de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, de suspendre el partit si el públic xiula el príncep –el rei no hi va perquè encara s'està recuperant de l'accident durant la cacera a Botswana– o l'himne espanyol, encara ha escalfat més l'ambient. El ministeri de l'Interior ha mobilitzat 2.300 policies al Vicente Calderón per evitar incidents. El Confidencial Digital assegura que els agents no deixaran entrar cap element que vagi contra la monarquia espanyola, dibuixos d'elefants inclosos.

1. Més volum: La Federació Espanyola de Futbol ha contractat 100.000 watts de potència per a la megafonia de l'estadi, amb la clara voluntat que l'himne se senti passi el que passi hi hagi o no xiulets.

2. Menys himne: A més, la versió de l'himne que se sentirà aquest divendres serà la més curta possible, de només 27 segons. Fa tres anys es va interpretar la versió llarga –amb cadascuna de les dues parts musicals repetida–, que té una duració total de 52 segons. L'absència del rei farà que es recuperi la versió breu de l'himne, establerta per a actes oficials amb el Príncep d'Astúries, la Princesa d'Astúries o les Infantes d'Espanya, segons 'El Mundo'. La versió llarga es reserva habitualment per al rei.

Aquest dimecres, el president del Bizkai Buru Batzar (BBB) del PNB, Andoni Ortuzar, ha proposat en una entrevista a Radio Euskadi que, a més de l'himne espanyol, també sonin els himnes català i basc. Durant la inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, el rei Joan Carles ja va entrar a l'estadi Lluís Companys amb les notes d''Els Segadors' per evitar xiulets.

3. Menys so ambient a TVE: Caldrà estar atents a la realització de TVE. Fa tres anys hi va haver una sonada polèmica: el cap d'Esports va haver de deixar el càrrec després d'emetre'l en diferit i amb el so ambient modificat.

stats